Britse militaire begraafplaats Kezelberg

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Wevelgem
Deelgemeente Moorsele
Straat Korteweg
Locatie Korteweg zonder nummer (Wevelgem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34041/641.1
  • OW002801

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Britse militaire begraafplaats Kezelberg

Korteweg zonder nummer, Wevelgem (West-Vlaanderen)

Kezelberg Military Cemetery. Britse militaire begraafplaats, aangelegd in oktober en november 1918 met 147 Commonwealth graven (145 Britten, 1 Canadees en 1 Chinees) en 14 graven van Duitse soldaten en vliegeniers.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Kezelberg is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Kezelberg Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Kleine begraafplaats aangelegd naar aanleiding van de verwoede gevechten om de bevrijding van de regio eind september en oktober 1918. De begraafplaats is op een strategisch belangrijke heuvel gelegen, door de Britten met 'Hill 41' aangeduid. De Britse eenheden hadden meerdere aanvallen nodig, vooraleer ze de heuvel voorgoed konden innemen op 14 oktober 1918. De 147 doden van het Britse Gemenebest en de veertien Duitsers zijn vooral eind oktober - begin november 1918 omgekomen.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Kleine begraafplaats op een heuvelrug in een zacht glooiend landschap. De begraafplaats, grotendeels ommuurd met een lage, bakstenen muur, kan betreden worden via een meerhoekige open voorhal. Het offerkruis staat bij het zuidelijke perk, waar onder meer de Duitsers en de Chinees begraven liggen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.