Herberg Drie Koningen

Geografisch pakket Zuienkerke

Beschrijving

De voormalige herberg, zogenaamd Drie Koningen, is beschermd als monument. De bescherming omvat de herberg met binnenkoer en aanhorigheden.

Waarden

De herberg Drie Koningen met binnenkoer en aanhorigheden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de oudst bewaarde herberg van Houtave, van oudsher de ontmoetingsplaats voor de dorpsbewoners en locatie van vele diverse activiteiten, onder meer zittingen van het gemeentebestuur, feesten en begrafenismaaltijden. In dit opzicht weerspiegelt de herberg het gemeenschapsleven van de bewoners in een landelijk polderdorp.

historische waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van een kleine dorpsherberg opklimmend tot de 17de eeuw, die in de 19de eeuw deel uitmaakt van één grote afspanning met de nabijgelegen hoeve met smidse;
Als zijnde een gaaf bewaarde getuige van de oorspronkelijke bebouwing in de historische dorpskom van Houtave, met beeldbepalende ligging op de hoek ten zuidoosten van de dorpskerk.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typisch voorbeeld van kleinschalige dorpsarchitectuur, waarbij de dorpsherberg zich nauwelijks onderscheidt van een doorsnee boerenhuis of dorpswoning, namelijk een laag, witgekaleid breedbuis met gepekte plint onder een zadeldak en twee hoger opgetrokken opkamertraveeën; behouden schrijnwerk (T-vensters met grote roedeverdeling). Bij de herberg hoort tevens een losstaand voormalig bakhuis;
Als omvattende een typerend interieur bestaande uit een kleine gelagkamer en naastgelegen later ingerichte gelagzaal. Enkele bewaarde waardevolle interieurelementen zijn onder meer de balkenzoldering met moer- en kinderbalken en fraaie balksleutels, de omlopende houten lambrisering, de veelkleurige cementtegelvloeren en het opgeklampt deurtje als toegang tot de opkamer.

Kerkhofstraat 17 (Zuienkerke)
Herberg Drie Koningen, in de 19de eeuw deel van één grote afspanning. Vermoedelijk 17de-eeuws, gebouwd als losstaande herberg met aanhorigheden en vermeld in 1654. Nu laag half vrijstaande hoekwoning, vijf en twee traveeën, een bouwlaag onder zadeldak, twee opkamertraveeën langs de Zakstraat onder hoger zadeldak. Witgekaleide baksteenbouw op hoge gepekte plint, muurankers, kelder en oorspronkelijk schrijnwerk. Via ijzeren hek smalle toegang tot kleine betegelde binnenkoer waarrond witgekaleid voormalig bakhuis en zomerkeuken.