Beschermd monument

Koninklijk Atheneum I: Stadswoning

Beschermd monument van 01-12-2000 tot heden

ID: 13839   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13839

Besluiten

Gebouwen van het Koninklijk Atheneum I
definitieve beschermingsbesluiten: 01-12-2000  ID: 3595

Beschrijving

De stadswoning, vandaag geïntegreerd bij het Koninklijk Atheneum I, is beschermd als monument.Waarden

Het pand geïncorporeerd bij het Koninklijk Atheneum I is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Dit burgerhuis met neoclassicistische inslag uit het einde van de 19de eeuw vertegenwoordigt de meer bescheiden stadswoning en vormt hier een sobere pendant van het belendende herenhuis nummer 23-25 in Louis-Philippestijl. Het pand bewaart de toen gebruikelijke plattegrond en indeling. De hal vertoont een verzorgde muurafwerking, id est een stucbeschildering met marmer imitatie en rocaillemotieven.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Stadswoning

Leon Spilliaertstraat 27 (Oostende)
* Léon Spilliaertstraat nr. 27. Enkelhuis met twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak, uit het einde van de 19de eeuw, thans geïncorporeerd bij het Koninklijk Atheneum I. Beschermd als monument bij M.B. van 1/12/2000.Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel; arduinen plint met getraliede kelderopening. Brede venstertravee als risaliet getypeerd door gietijzeren venste