Koninklijk Atheneum I: Stadswoning

Beschermd monument van 01-12-2000 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Leon Spilliaertstraat
Locatie Leon Spilliaertstraat 27 (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/1007.1
  • 4.01/35013/357.1
  • OW001401

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Stadswoning

Leon Spilliaertstraat 27, Oostende (West-Vlaanderen)

* Léon Spilliaertstraat nr. 27. Enkelhuis met twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak, uit het einde van de 19de eeuw, thans geïncorporeerd bij het Koninklijk Atheneum I. Beschermd als monument bij M.B. van 1/12/2000.Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel; arduinen plint met getraliede kelderopening. Brede venstertravee als risaliet getypeerd door gietijzeren venste

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De stadswoning, vandaag geïntegreerd bij het Koninklijk Atheneum I, is beschermd als monument.

Waarden

Het pand geïncorporeerd bij het Koninklijk Atheneum I is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Dit burgerhuis met neoclassicistische inslag uit het einde van de 19de eeuw vertegenwoordigt de meer bescheiden stadswoning en vormt hier een sobere pendant van het belendende herenhuis nummer 23-25 in Louis-Philippestijl. Het pand bewaart de toen gebruikelijke plattegrond en indeling. De hal vertoont een verzorgde muurafwerking, id est een stucbeschildering met marmer imitatie en rocaillemotieven.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.