Beschermd monument

Pastorie Sint-Niklaasparochie met ommuurde tuin en hekken

Beschermd monument van 25-01-2006 tot heden

ID
1384
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1384

Besluiten

Parochiekerk Sint-Niklaas en pastorie met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 25-01-2006  ID: 4455

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de pastorie aansluitend op het koor van de Sint-Niklaaskerk en de ommuurde tuin met hekken.Waarden

De pastorie met inbegrip van de ommuurde tuin en het smeedijzeren straathekken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

samen met de aanleunende Sint-Niklaaskerk vormt deze voormalige afhankelijkheid van het kapittel van de Sint-Martinuscollegiale van Visé een opmerkelijk en harmonieus classicistisch ensemble (1760) met ongebruikelijke typologie. Fraai omkaderd door een ommuurde tuin, aan de straatzijde afgesloten met een sierlijk smeedijzeren hekken tussen hardstenen pijlers met vaasbekroning vormt deze tegen het kerkkoor aangebouwde pastoorswoning uit 1760 een mooi voorbeeld van een classicistische plattelandspastorie, opgevat als een drie traveeën breed dubbelhuis met verhoogde begane grond, voorafgegaan door een trapbordes en twee bouwlagen onder een streektyperend wolfsdak. De strakke symmetrie en ordonnantie van het door hoekkettingen belijnde, bakstenen volume wordt bepaald door de centrale steekboogdeur met gestrekte tussendorpel en waaiervormig bovenlicht en door de eveneens steekboogvormige vensters in een vlakke Gobertange-omlijsting. In het interieur met traditionele indeling bevestigen onder meer de Louis-XV-stucplafonds en -kelderdeur en een gestucte régence-schouwboezem de oprichting in 1760.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Pastorie Sint-Niklaasparochie

Kerkstraat 19 (Hoegaarden)
Pastorie met twee verdiepingen en gebogen wolfsdak, tegen de kerk aangebouwd en opgetrokken uit bak- en zandsteen in de tweede helft van de 18de eeuw.