Bakstenen boogbrug over de Noordede

Geografisch pakket Zuienkerke

De bakstenen boogbrug over de Noordede is beschermd als monument.

Waarden

De boogbrug over de Noordede is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als behorende tot de historische infrastructuur van een polderdorp, waarvan het open landschap getypeerd wordt door de doorkruising van een netwerk van dijken, afwateringen, overbruggingen en oude wegen.

historische waarde

Als zijnde getuige van de werkzaamheden van een in de middeleeuwen opgerichte autonome instelling, zijnde de zogenaamd Wateringen, in casu de Watering van Blankenberge, die instaan voor het beheer en onderhoud van onder meer de dijken, afwateringen en overbruggingen in het poldergebied;
Als zijnde een boogbrug over de Noordede, zijnde de verbinding tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de Westernieuwweg, één van de eerste polderwegen in het gebied waarvan het tracé teruggaat op een oude middeleeuwse trekroute waarbij schaapskuddes in de nieuwe polders worden uitgestuurd naar hoger gelegen delen om de schorren te beweiden.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een fraaie 19de-eeuwse bakstenen tweeledige boogbrug met gekasseide wegbedekking, opgericht in 1853 ter vervanging van een 17de- of 18de-eeuwse stenen brugje op de plaats waar reeds van oudsher een overbrugging over de Noordede was.

Westernieuwweg Noord (Zuienkerke)
Brugje ter vervanging van een ouder brugje als verbinding tussen de Westernieuwweg Zuid en Noord. Opgemetselde bakstenen tweeledige boogbrug met aan beide zijden in twee natuurstenen sluitstenen gegraveerd 1853 en WB, Watering van Blankenberge. Lager opgetrokken deel aansluitend op de oevers van de Noordede, onder meer met boog en steunbeer. Vlak afgedekte bakstenen borstweringen, gecementeerd aan de binnenzijde en met gekasseide wegbedekking.