Koninklijk Atheneum I: Conciërgerie

Beschermd monument van 01-12-2000 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Leon Spilliaertstraat
Locatie Leon Spilliaertstraat 29 (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/1123.1
  • 4.01/35013/357.1
  • OW001402

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Eclectisch burgerhuis

Leon Spilliaertstraat 29, Oostende (West-Vlaanderen)

* Léon Spilliaertstraat nr. 29. Neogotisch getint diephuis uit het begin van de 20ste eeuw, nu conciërgerie van het Koninklijk Atheneum I. Beschermd als monument bij M.B. van 1/12/2000.Enkelhuis met drie bouwlagen en ongelijke traveeën, twee à drie, onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Kleurrijk uitgewerkte puntgevel van baksteen met gebruik van simili voor banden en omlijstingen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het eclectisch burgerhuis, vandaag geïntegreerd bij het Koninklijk Atheneum I als conciërgerie, is beschermd als monument.

Waarden

Het pand nu als conciërgerie geïncorporeerd bij het Koninklijk Atheneum I is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een eerder uitzonderlijk voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Als neogotisch getint diephuis met markante houten geveltop, uit het begin van de 20ste eeuw, is het hier een unicum. Voorts bewaart het pand de toen gebruikelijke plattegrond en indeling met eclectisch uitgewerkte vestibule, trap en salon.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.