Villa du Loiret

Beschermd monument van 01-12-2000 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Brusselstraat
Locatie Brusselstraat 20, Brusselstraat 22 (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/1124.1
  • OW001415

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa du Loiret, eclectisch samenstel van burgerhuizen

Brusselstraat 20-22, Oostende (West-Vlaanderen)

* Brusselstraat nrs. 20-22. Dubbelvilla z.g. "Graziella-DU LOIRET" cf. opschrift rechts van ingang nr. 22. Beschermd als monument bij M.B. van 1/12/2000.Eclectisch samenstel van 1884, gebouwd in opdracht van twee Brusselse industriëlen. Enkelhuizen met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën volgens spiegelbeeldschema, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat; leien, pannen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het eclectisch samenstel van twee burgerhuizen, genaamd Villa du Loiret, is beschermd als monument. De bescherming omvat beide burgerhuizen, inclusief hun interieurs en achtertuin of -koer.

Waarden

Villa du Loiret is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde representatief voor de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Zowel wat indeling, opstand, plattegrond en architecturale uitwerking betreft beantwoorden deze panden volledig aan het type van de eclectische stadsvilla uit de belle epoque. Bovendien betreft het hier nog uitzonderlijk een samenstel met typerende loggia's.

artistieke waarde

Omwille van de nog uitzonderlijke bewaarde interieurs, die net zoals de gevelopstanden in spiegelbeeld zijn opgevat. De verzorgde afwerking blijkt onder meer uit de marmeren schouwmantels, parketvloer, stucplafonds en deur- en vensterbeglazing van de vertrekken op de bel-etage. De loggia's bewaren bovendien respectievelijk een faïencebetegeling (nummer 20) en art-nouveaugetinte schilderijen op doek (nummer 22). Laatst genoemde zijn een unicum te Oostende.

sociaal-culturele waarde

Als 'document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.