Hoeve 't Pottemaeckershof

Geografisch pakket Zuienkerke

Beschrijving

De hoeve, zogenaamd 't Pottemaeckershof, is beschermd als monument. De bescherming omvat het boerenhuis met aangebouwde paardenstal, het bakhuis, de koeien- en varkensstal en de schuur met aangebouwde stallen.

Waarden

De historische gebouwen van de hoeve 't Pottemaeckershof, zijnde het boerenhuis met aangebouwde paardenstal, het bakhuis, de koeien- en varkensstal en de schuur met aangebouwde stallen, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde hoeve met losstaande bestanddelen die reeds in 1594 wordt vermeld en behoort tot de historische bebouwing van de Noordzeepolders.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve die qua typologie kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk een hoeve met losstaande bestanddelen, waarvan het boerenhuis met opkamer en aangebouwde paardenstal, bakhuis, grote schuur en stallen. De kwaliteitsvolle gebouwen zijn goed bewaard;
Als zijnde een hoeve waarvan de schuur in 1765 is gebouwd met een mansardekap, wat een typische 18de-eeuwse dakvorm is, en eerder zeldzaam is in de landelijke architectuur;
Als zijnde een hoeve met gaaf bewaarde, 17de-, 18de- en 19de-eeuwse losstaande bestanddelen, die een getuige zijn van de historische landelijke bouwtechnieken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een historische woonvorm die typisch is voor de door landbouw gedomineerde Noordzeepolders;
Als zijnde een hoeve die door zijn omvang en kwaliteitsvolle uitwerking een materiële weergave is van de historische rijkdom van de landbouw in de polderstreek.

't Pottemaeckershof

Loweg 2 (Zuienkerke)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen en lange erfoprit. Eerste vermelding onder deze benaming in 1689. De boerenwoning vermoedelijk in kern 17de-eeuws. Groot witgekalkt volume met gepekte plint, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak met opkamertraveeën in de 19de eeuw opgehoogd tot anderhalve bouwlaag. Voormalige paardenstal, bakhuis, stallen, begraasd erf en monumentale schuur met mansardedak gedateerd 1765.