Poedermagazijn Bommenvrij

Opslagplaats Bommenvrij

Het poedermagazijn genaamd Bommenvrij te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Waarden

De opslagplaats zogenaamd Bommenvrij, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een laatste restant van de Hollandse stadsversterking opgericht tussen 1818 en 1822. Het Bommenvrij is bovendien architectuurhistorisch waardevol; het vormt een zeldzaam voorbeeld van de Hollandse militaire bouwkunst uit het begin van de 19de eeuw. Deze opslagplaats vormt bovendien een geheel met de reeds als monument beschermde ruïne van de Sint-Laurentiustoren.

Schoolstraat 48 (Nieuwpoort)
Nog bewaard poedermagazijn uit de periode 1818- 1822, als laatste overblijfsel van de grondige verbouwingen ter aanpassing van het stelsel der stadsversterkingen tijdens het Hollands bewind. Gelegen ten westen van de ruïne van de voormalige Sint-Laurentiuskerk. Deels omringend grasveld met muren aan straatzijde. Versterkt gebouw van baksteen bestaande uit twee gekoppelde overwelfde ruimten van één beuk onder deels met gras begroeide zadeldaken. Op straat uitziende puntgevels afgewerkt met muurvlechtingen.