Beschermd monument

Neoclassicistisch herenhuis

Beschermd monument van 01-12-2000 tot heden
ID: 13848   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13848

Besluiten

Villa du Loiret, herenhuis en woning Maresfield
definitieve beschermingsbesluiten: 01-12-2000  ID: 3596

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoekpand en de achterliggende tuin met serre.Waarden

IJzerstraat 1 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Dit neoclassicistisch herenhuis uit het einde van de 19de eeuw met prominente ligging aan het Leopoldpark behoort tot de hier zeldzaam geworden voorbeelden van dit type van bewoning. Als hoekpand gaf het aan het Leopoldpark en de IJzerstraat een blijvende identiteit. Het bewaart bovendien zijn vestibule, marmeren schouwmantels in neorenaissancestijl in de vertrekken van de bel-etage met uitzicht op het park, het schildersatelier van de bouwheer en amateurschilder Désiré Serruys op de bovenverdieping, en de tuin met serre.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde relevant voor de levensstijl van de welvarende 19de-eeuwse burgerij, hier in het bijzonder te Oostende tijdens de Belle Epoque.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Neoclassicistisch herenhuis

Ijzerstraat 1 (Oostende)
Neoclassicistisch herenhuis, thans opgedeeld in drie appartementen, bij de hoek Karel Janssenslaan met uitzicht op het Leopoldpark; vergaderplaats van de "Société Litéraire".