Huis Maresfield

Beschermd monument van 01-12-2000 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Ijzerstraat
Locatie Ijzerstraat 16 (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/358.1
  • OW001417

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Huis Maresfield

Ijzerstraat 16, Oostende (West-Vlaanderen)

* IJzerstraat nr. 16. Eclectisch enkelhuis uit het einde van de 19de eeuw, z.g. "MARESFIELD" cf. opschrift links van de deur, gesigneerd architect E. Vandewinckel (Oostende) rechts boven de plint. Beschermd als monument bij M.B. van 1/12/2000.Souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat). Witbeschilderde baksteenbouw verwerkt met ardu

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Huis Maresfield is beschermd als monument. De bescherming omvat het burgerhuis, inclusief het interieur en de achterliggende tuin.

Waarden

Maresfield is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Het pand is ontworpen door de Oostendse architect E. Vandewinckel en behoort tot zijn beter werk. Zowel wat indeling, opstand en architecturale uitwerking betreft, beantwoordt 'Maresfield' volledig aan het type van de eclectische stadsvilla uit de Belle Epoque die hier getypeerd wordt door een oplopende torenerker met koepel. Binnenin bewaren de vestibule en de twee vertrekken van de bel-etage hun oorspronkelijke aankleding onder meer met opvallend rijk uitgewerkt stucwerk voor plafonds en muren.

sociaal-culturele waarde

Als ''document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.