Huis Maresfield

Villa du Loiret, herenhuis en woning Maresfield

Beschrijving

Huis Maresfield is beschermd als monument. De bescherming omvat het burgerhuis, inclusief het interieur en de achterliggende tuin.

Maresfield is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een representatief voorbeeld van de architecturale invulling van de 19de-eeuwse westelijke stadsuitleg te Oostende onder impuls van Leopold II in het kader van het toen snel groeiende badstadtoerisme. Het pand is ontworpen door de Oostendse architect E. Vandewinckel en behoort tot zijn beter werk. Zowel wat indeling, opstand en architecturale uitwerking betreft, beantwoordt 'Maresfield' volledig aan het type van de eclectische stadsvilla uit de Belle Epoque die hier getypeerd wordt door een oplopende torenerker met koepel. Binnenin bewaren de vestibule en de twee vertrekken van de bel-etage hun oorspronkelijke aankleding onder meer met opvallend rijk uitgewerkt stucwerk voor plafonds en muren.

Als ''document' uit de elitaire periode van het kusttoerisme.

Huis Maresfield

Ijzerstraat 16 (Oostende)
Eclectisch enkelhuis uit het einde van de 19de eeuw, "MARESFIELD" zie opschrift links van de deur, gesigneerd architect E. Vandewinckel (Oostende) rechts boven de plint.