Dorpskom Sint-Lievens-Esse

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskern van Sint-Lievens-Esse bestaat uit een groot vierhoekig plein, het Sint-Lievensplein, waarop verschillende straten uitkomen, namelijk de Populierestraat, Kauwstraat en Terbiest.

Kauwstraat, Populierestraat, Sint-Lievensplein, Terbiest (Herzele)

Is de omvattende vaststelling van

Boerenwoning

Populierestraat 3 (Herzele)
Boerenhuis met linden aan de straatkant. Dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Boerenwoning met inrijpoort en zeepziederij

Populierestraat 1, Sint-Lievensplein 10 (Herzele)
Recent vernieuwd boerenhuis en inrijpoort, opgetrokken met gebruik van recuperatiemateriaal van het voormalige boerenhuis; sleutel met jaartal 1760 in de omlijsting van de poort. Daarachter, olieslagerij en heden maalderij Moulart, ontstaan circa 1830, voorheen zeepziederij.

Brouwerswoning en brouwerij Van Den Bossche

Sint-Lievensplein 15-16 (Herzele)
De dorpsbrouwerij werd opgetrokken door Arthur Van Den Bossche in 1898, samen met de brouwerswoning, een eclectisch pand met art-nouveau-inslag. De typische configuratie van een zichzelf bedruipende dorpsbrouwerij uit de eerste helft van de vorige eeuw bleef intact bewaard.

Burgerhuis Van den Bossche-Callebaut

Sint-Lievensplein 2 (Herzele)
Het burgerhuis Van den Bossche-Callebaut dateert van het begin van de 20ste eeuw en wordt gekenmerkt door zijn een achthoekige toren aan de linkerzijde van de voorgevel.

Dokterswoning Caluwaerts

Populierestraat 6 (Herzele)
Dokterswoning, opgetrokken door Frans Caluwaerts in 1882. Het oorspronkelijke pand werd opgetrokken in een U-vorm met verspringende traveeën. De mooie tuin met interessant bomenbestand is langs de straatzijde afgewerkt met een ijzeren hek en langs de andere zijden met muren.

Herberg De Klok

Kauwstraat 1-3 (Herzele)
Dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder zadeldak, uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw. Heden opgesplitst tot twee woonhuizen.

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Lievensplein 23 (Herzele)
Gelegen ten noorden van het dorpsplein, voorheen met omringend, ommuurd kerkhof, bewaard ten noorden; ten zuiden zijn de stijlen van de vroegere poort bewaard; gebouwd in 1774 onder pastoor P.J. Van Volcxem.

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Sint-Lievensplein 1 (Herzele)
De pastorie van de Sint-Martinusparochie met aansluitende, deels ommuurde tuin, werd opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw en werd uitgebreid in de 19de eeuw.