Veldkapel

Geografisch pakket Zuienkerke

De neogotische veldkapel is beschermd als monument.

De veldkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een bekende kapel in de streek, met een typerende ligging midden op het kruispunt van twee straten;
Als zijnde een herkenbaar en typerend punt in het landschap van de Moere van Meetkerke.

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een veldkapel, wellicht gebouwd op privé-initiatief in het kader van de nog steeds levende volksdevotie voor Maria;
Als zijnde een veldkapel met een beeldbepalende ligging op de hoek van twee straten, wat staat voor bescherming en bijstand voor de reiziger op zijn (levens)weg.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een typevoorbeeld van een veldkapel gebouwd circa 1900, waarbij werd gekozen voor een eenvoudige neogotische stijl, gekenmerkt door baksteenbouw met spitsboogvormige muuropeningen;
Als zijnde een veldkapel gebouwd op een beeldbepalende plaats op de hoek van de Mareweg en de Molenweg.

Veldkapel

Mareweg (Zuienkerke)
Witgeschilderde neogotische veldkapel met een erg beeldbepalende ligging midden op de kruising van de Mareweg met de Molenweg. Eerste vermelding van een kapel op deze plaats dateert van 1754, stenen kapel aangeduid op de Ferrariskaart 1770-1778. De huidige kapel dateert van circa 1900, in rode baksteen onder leien zadeldak met in het interieur witgekalkte wanden, houten spitstongewelf en cementtegelvloer.