18de-eeuwse veldkapel

Geografisch pakket Zuienkerke

De 18de-eeuwse veldkapel is beschermd als monument.

De veldkapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een goed bewaard voorbeeld van een kleine landelijke kapel, gebouwd in de 18de eeuw met typerende detaillering als muurvlechtingen, aandaken, smeedijzeren kruis, steunbeer, geprofileerde schouderstukken van de voor- en achtergevel en een opgeklampte deur.

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend en goed bewaard voorbeeld van een veldkapel, wellicht gebouwd op privé-initiatief in het kader van de nog steeds levende volksdevotie voor Maria.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een eenvoudige veldkapel gelegen op een beeldbepalende plaats in de Moere, bij de Kapellebrug over de Blankenbergse Vaart.

Molenweg (Zuienkerke)
Veldkapel gelegen bij de brug over de Blankenbergse Vaart. Eerste vermelding van deze kapel in 1754 op een kaart van de watering van de Moere bij Meetkerke. Witgekalkte en deels gekaleide bakstenen kapel met gepekte plint, onder pannen zadeldak. Voor- en zijpuntgevels vormen aandaken, rusten op geprofileerde schouderstukken en zijn afgewerkt met muurvlechtingen.