Résidence Leopold I

Appartementsgebouwen uit het interbellum

Het appartementsgebouw Résidence Leopold I is beschermd als monument.

Waarden

De zogenaamde Résidence Léopold I is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een interessant en representatief voorbeeld van een appartementsgebouw, type residentie, aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid. Het pand dateert van 1937 en is ontworpen door B. Christiaens (Oostende), een progressieve en toonaangevende architect uit het Oostendse interbellum die ook nationaal niet onopgemerkt bleef. Dit appartementsgebouw bewaart zijn typische opbouw, indeling en architecturale uitwerking, gekenmerkt door een functionele aanpak. De verzorgde opstand met horizontaliserende vensterregisters weerspiegelt de indeling met vijf appartementen weerszijden een centraal trappenhuis met liftkoker. De kelderverdieping voorziet onder meer een conciërgerie. Typerend is ook het 'eigentijdse' materiaalgebruik voor zowel binnen als buiten: baksteen onder meer geglazuurde, keramische tegels, beglaasde ijzeren voordeur met traliewerk. Het representatieve karakter van de hal wordt benadrukt door de marmerbekleding met geometrisch patroon en centrale spiegel.

sociaal-culturele waarde

Als illustratie van een bepaald type van collectieve privé-behuizing, id est de residentie, waarin bouwconcept en vormelijke uitwerking nog de nodige aandacht krijgen in tegenstelling tot de huidige, algemeen gangbare, vereenvoudigde formules en clichés. Hiervan getuigen zowel het ex- als het interieur.

Appartementsgebouw Résidence Leopold I

Warschaustraat 12 (Oostende)
Appartementsgebouw van 1937, aanleunend bij nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van architect Bernard Christiaens (Oostende). Vijf bouwlagen en vier ongelijke traveeën onder plat dak; uitstekende liftkoker. Bakstenen opstand afgelijnd met geglazuurde pannen. Sokkelvormende begane grond. Centraal privé-portaal in rechthoekige arduinen omlijsting tussen penanten van bruin-geglazuurde bakstenen; typische ijzeren deur, beglaasd en voorzien van traliewerk.