Résidence Archiduchesse

Beschermd monument van 28-11-2001 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Euphrosina Beernaertstraat
Locatie Euphrosina Beernaertstraat 21A (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/366.1
  • OW001466

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Résidence Archiduchesse

Euphrosina Beernaertstraat 21A, Oostende (West-Vlaanderen)

* Euphrosina Beernaertstraat nr. 21 A/ Aarshertoginnestraat nr. 43. "RÉSIDENCE ARCHIDUCHESSE". Appartementsgebouw van 1937, aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid en vermoedelijk naar ontwerp van architect B. Christiaens (Oostende). Beschermd als monument bij M.B. van 28/11/2001. Hoekgebouw met vier bouwlagen en zeven traveeën onder plat dak. Betonskelet; typerend parement van gele bakstene

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het appartementsgebouw Résidence Archiduchesse is beschermd als monument. De bescherming omvat het hoekgebouw, met inbegrip van de achterliggende koer met dienstgebouwtje.

Waarden

De zogenaamde Résidence Archiduchesse is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een interessant en representatief voorbeeld van een klein appartementsgebouw, type residentie, aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid. Het hoekpand dateert van 1937 en telt vier bouwlagen. Het bewaart zijn typische opbouw - één appartement per bouwlaag - , indeling en architecturale uitwerking. De verzorgde opstand wordt gekenmerkt door hoger oplopende bow-windows en patrijspoorten ter hoogte van het trappenhuis. De twee garages zijn hier hét bijkomend element van het interbellum. Typerend is ook het 'eigentijdse' materiaalgebruik voor zowel ex- als interieur: onder meer, parement van gele bakstenen met afwisselend gebruik van donkere, geglazuurde tegels als omlijsting van patrijspoorten en voor de vensteronderdorpels, glas-in-loodbeglazing voor de afgeronde hoekpartij, beglaasde vleugeldeur met gestileerde gietijzeren hekken en dito belettering met huisnaam erboven, keramische tegels en lambrisering van imitatiehout in de hal, granito voor het trappenhuis.

sociaal-culturele waarde

Als illustratie van een bepaald type van collectieve privé-behuizing, id est de residentie, waarin bouwconcept en vormelijke uitwerking nog de nodige aandacht krijgen in tegenstelling tot de huidige, algemeen gangbare, vereenvoudigde formules en clichés. Hiervan getuigen zowel het ex- als het interieur.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.