Beschermd monument

Résidence Régina

Beschermd monument van tot heden

ID
13859
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13859

Besluiten

Appartementsgebouwen uit het interbellum
definitieve beschermingsbesluiten: 28-11-2001  ID: 3792

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het appartementsgebouw Résidence Régina is beschermd als monument. De bescherming omvat het complex met U-vormig grondplan, met inbegrip van de binnenkoer.



Waarden

De zogenaamde Résidence Régina is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een interessant en representatief voorbeeld van een art-decogetint appartementsgebouw, type residentie, van 1938, gesigneerd architect AV. Fobert (Oostende) en aannemer E.C. Deputter (Oostende). Het bewaart zijn typische opbouw, indeling en architecturale uitwerking. De verzorgde opstand met oplopende tweezijdige bow-windows en anderzijds horizontaliserende vensterregisters, houtwerk en profielen, weerspiegelt de indeling met vijf appartementen weerszijden de bewaarde, centrale personenlift met omlopend trappenhuis. Het souterrain herbergt onder meer de conciërgerie. De achteruitwijkende dakverdieping bevat de meidenkamers met badkamer. Het representatieve karakter van de inkompartij wordt benadrukt door de neoclassicistisch getinte omlijsting van de beglaasde ijzeren deur waarboven de huisnaam, en door de marmerbekleding van de hal.

sociaal-culturele waarde

Als illustratie van een bepaald type van collectieve privé-behuizing, id est de residentie, waarin bouwconcept en vormelijke uitwerking nog de nodige aandacht krijgen in tegenstelling tot de huidige, algemeen gangbare, vereenvoudigde formules en clichés. Hiervan getuigen zowel het ex- als het interieur.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Appartementsgebouw Résidence Régina

Warschaustraat 22 (Oostende)
Art-decogetint appartementsgebouw van 1938, gesigneerd architect A.V. Fobert (Oostende) en aannemer E.C. Deputter (Oostende). Grosso modo U-vormige plattegrond met binnenkoer. Souterrain, vijf bouwlagen en zeven traveeën onder plat dak met sterk achteruitwijkende dakverdieping. Bakstenen gevelfront; arduinen plint met rechthoekige kelderopeningen voorzien van ijzeren hek.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.