Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden
Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 01-06-2023 ID: 15002
Dorpsstraat, Kerkplein, Ketse, Kullaarsweg, Matersestraat, Rokegem (Horebeke)
Het dorpsbeeld van Sint-Maria-Horebeke wordt bepaald door een lintbebouwing aan weerszijden van de Dorpsstraat en het ontbreken van een eigenlijk dorpsplein.
Dorpsstraat 40 (Horebeke)
Voormalige hoeve, nu gerenoveerde dorpswoning van anderhalve bouwlaag, in 1789 in kaart gebracht. Aan de straat Onze-Lieve-Vrouwekapel met spitsboogdeur. Ten westen bevindt zich een oud bakhuis.
Dorpsstraat 53 (Horebeke)
Eenvoudig onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, volgens kadasterarchief van circa 1870.
Dorpsstraat 67 (Horebeke)
Alleenstaand burgernhuis met voortuin van de straat afgescheiden door een gietijzeren omheining op gecementeerd muurtje met gietijzeren hek. Dubbelhuis van vijf traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak, volgens kadasterarchief van circa 1880.
Dorpsstraat 19 (Horebeke)
Typische pastorie van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd naar ontwerp van architect L. Elewaut in 1842.
Dorpsstraat 48 (Horebeke)
Witgeschilderde bakstenen woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, daterend uit de jaren 1920.
Dorpsstraat 32 (Horebeke)
Gerenoveerd woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, in kern daterend uit de 18de eeuw.
Dorpsstraat 55 (Horebeke)
Voormalige gemeentelijke lagere jongensschool met aansluitend schoolhuis. School volgens kadasterarchief opgericht circa 1867 en opgeheven in 1976.
Dorpsstraat 29-31 (Horebeke)
Voormalige hoeve van het gesloten type met aan de straat gelegen boerenhuis, nu tweegezinswoning van drie en vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk uit het derde kwart van de 19de eeuw.
Dorpsstraat 38 (Horebeke)
Deze hoeve met een kern uit de 18de eeuw werd in de loop van de 19de of vroege 20ste eeuw uitgebreid tot een hoeve van het gesloten type. Het woonhuis staat dwars op de straat en vormt de westelijke begrenzing van het vierkant erf waarrond een schuur en twee stalvleugels zijn aangelegd.
Dorpsstraat 17 (Horebeke)
Alleenstaand herenhuis van het dubbelhuistype, met vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens kadasterarchief daterend van circa 1876. Voortuintje afgesloten door bakstenen muurtje en haag.
Dorpsstraat 39 (Horebeke)
Het herenhuis van het dubbelhuistype dateert uit het eerste kwart van de 19de eeuw en telt zes traveeën en twee bouwlagen onder met leien gedekt zadeldak. De voortuin is vrij diep en bezit onder andere een magnolia. Achtertuin met opgaande bomen.
Dorpsstraat 25 (Horebeke)
Voormalige hoeve met aan de straat gelegen huis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, volgens kadasterarchief gebouwd door de kostersfamilie Ghys in het tweede kwart van de 19de eeuw. Aansluitend bij het erf boomgaard en vroegere groentetuin met taxusprieel.
Dorpsstraat 65 (Horebeke)
Villa, volgens kadasterarchief gebouwd in opdracht van dokter Loterman circa 1922 met afzonderlijke garage in ruime tuin met onder meer twee Portugese laurierkersen.
Dorpsstraat 44 (Horebeke)
Pittoresk landhuis in eclectische stijl volgens kadasterarchief van circa 1907, gelegen in een ruime tuin met onder meer bruine beuk, toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers met bolbekroning.
Dorpsstraat 57 (Horebeke)
Villa in art-deco-getinte stijl volgens kadasterarchief gebouwd circa 1927 door weduwe van brouwer Aloïs Roman-Uyttersprot van de nabijgelegen brouwerij Roman in Mater. Voortuintje afgesloten door een laag hek aan gemetselde pijlertjes en ijzeren borstweringen tussen bakstenen pijlertjes en op muurtjes.
Dorpsstraat 46 (Horebeke)
Villa, gebouwd in 1900-1902 door vrederechter O. Vanderdonckt. Alleenstaand herenhuis met in voortuin onder andere drie gewone esdorens en een Hollandse linde, afgesloten door ijzeren traliewerk op bakstenen muurtje en dito toegangshek aan bakstenen pijlers met vaasbekroning. Bijgebouw met wagenhuis in aangepaste decoratieve baksteenstijl.
Dorpsstraat 30 (Horebeke)
Het zogenaamde Hotel Elim, voorheen gekend als Villa Wel Tevreden, is een neoclassicistisch herenhuis dat omstreeks 1883 gebouwd werd door toenmalige notaris-burgemeester J.-E. De Beer. Villatuin met koetshuis en druivenserre.
Dorpsstraat 41 (Horebeke)
Voorheen winkel en herberg In den Casino uit eerste helft 20ste eeuw. Bakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken.
Dorpsstraat 35 (Horebeke)
Bakstenen woning van twee traveeën en twee bouwlagen op onderbouw met imitatiebossage onder zadeldak, uit eind 19de eeuw, in eerste helft 20ste eeuw veranderd tot puntgevel. Winkelpui met centrale deur op trap geflankeerd door brede vensters onder een doorlopende ijzeren I-balk met rozetten.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Sint-Maria-Horebeke [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/138607 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.