Beschermd monument

Résidence Marie-José

Beschermd monument van 28-11-2001 tot heden
ID: 13861   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13861

Besluiten

Appartementsgebouwen uit het interbellum
definitieve beschermingsbesluiten: 28-11-2001  ID: 3792

Beschrijving

Het appartementsgebouw Résidence Marie-José is beschermd als monument.Waarden

De zogenaamde Résidence Marie-José is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een interessant en representatief voorbeeld van een appartementsgebouw, type residentie, in nieuwe zakelijkheid. Het pand dateert van 1939-1940 en is ontworpen door architect S.R. Smis, een progressieve en toonaangevende architect uit het Oostendse interbellum. Dit appartementsgebouw -de eerste hoogbouw met acht bouwlagen te Oostende- bewaart zijn typische opbouw, indeling en architecturale uitwerking, gekenmerkt door een functionele aanpak. De verzorgde bakstenen opstand wordt gekenmerkt door een horizontaal belijnde bovenbouw met regelmatige vensterregisters -veellichten in de hoekrotonde-, en een omlopende buisleuning van de dakverdieping. Afleesbare indeling met negen appartementen, één per bouwlaag en één op de dakverdieping. Conciërgerie in het souterrain. Het representatieve karakter van de hal wordt benadrukt door de marmerbekleding. Als zijnde een markant volume met exclusieve ligging aan de hoek Marie-Joséplein met de Leopold II-laan, in de nabijheid van het Casino-Kursaal, en aldus verbonden met deze belangrijke elementen in de Oostendse uitleg van na 1865 en tevens in de wegeninfrastructuur van na de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

Als illustratie van een bepaald type van collectieve privé-behuizing, id est de residentie, waarin bouwconcept en vormelijke uitwerking nog de nodige aandacht krijgen in tegenstelling tot de huidige, algemeen gangbare, vereenvoudigde formules en clichés. Hiervan getuigen zowel het ex- als het interieur.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Résidence Marie-José

Leopold II-laan 17 (Oostende)
Naar verluidt de eerste, en toen opzienbarende - prominente ligging! - hoogbouw met acht bouwlagen te Oostende; aan de Leopold-II-laan vormt de "Résidence Marie-José" de inzet van de nieuwbouw met appartementsgebouwen ter vervanging van de oorspronkelijk voorname rijbebouwing uit het einde van de 19de eeuw.