Résidence Marie-José

Appartementsgebouwen uit het interbellum

Het appartementsgebouw Résidence Marie-José is beschermd als monument.

Waarden

De zogenaamde Résidence Marie-José is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een interessant en representatief voorbeeld van een appartementsgebouw, type residentie, in nieuwe zakelijkheid. Het pand dateert van 1939-1940 en is ontworpen door architect S.R. Smis, een progressieve en toonaangevende architect uit het Oostendse interbellum. Dit appartementsgebouw -de eerste hoogbouw met acht bouwlagen te Oostende- bewaart zijn typische opbouw, indeling en architecturale uitwerking, gekenmerkt door een functionele aanpak. De verzorgde bakstenen opstand wordt gekenmerkt door een horizontaal belijnde bovenbouw met regelmatige vensterregisters -veellichten in de hoekrotonde-, en een omlopende buisleuning van de dakverdieping. Afleesbare indeling met negen appartementen, één per bouwlaag en één op de dakverdieping. Conciërgerie in het souterrain. Het representatieve karakter van de hal wordt benadrukt door de marmerbekleding. Als zijnde een markant volume met exclusieve ligging aan de hoek Marie-Joséplein met de Leopold II-laan, in de nabijheid van het Casino-Kursaal, en aldus verbonden met deze belangrijke elementen in de Oostendse uitleg van na 1865 en tevens in de wegeninfrastructuur van na de Tweede Wereldoorlog.

sociaal-culturele waarde

Als illustratie van een bepaald type van collectieve privé-behuizing, id est de residentie, waarin bouwconcept en vormelijke uitwerking nog de nodige aandacht krijgen in tegenstelling tot de huidige, algemeen gangbare, vereenvoudigde formules en clichés. Hiervan getuigen zowel het ex- als het interieur.

Leopold II-laan 17 (Oostende)
Appartementsgebouw van 1939-1940, in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect S.R. Smis. Markant volume, naar verluidt de eerste, en toen opzienbarende hoogbouw met acht bouwlagen te Oostende.