Twee slipways met gebouwen, machines en toebehoren

Beschermd monument van 30-09-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Oostende
Deelgemeente Oostende
Straat Buskruitstraat
Locatie Buskruitstraat zonder nummer (Oostende)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35013/392.1
  • OW001771

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Twee slipways

Buskruitstraat zonder nummer, Oostende (West-Vlaanderen)

* Buskruitstraat z.nr. Twee <italic>slipways</italic> opgetrokken in 1931. Beschermd als monument bij M.B. van 30/09/2002.Gelegen aan het visserijdok, gegraven in het kader van de uitbouw van de nieuwe vissershaven in 1922-1934 op de oostelijke oever van de havengeul. In 1931 worden ten noorden van het dok twee slipways geïnstalleerd. De slipways zijn van Amerikaanse oorsprong: "<italic>Cr

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De twee slipways met gebouwen, machines en toebehoren zijn beschermd als monument. De machines met alle toebehoren zijn ook onroerend door aard en/of bestemming.

Waarden

De twee slipways 'Crandall Dry Dock Engineers inc., Cambridge Massachusetts, U.S.A.' uit 1931, inclusief de gebouwen en de machines met alle toebehoren, ook onroerend door aard en/of bestemming, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als uitstekende voorbeelden van zogenaamde 'slipways', volgens een principe dat reeds in 1854 door een Noord-Amerikaans bedrijf werd ontwikkeld. Dat de Oostendse slipways door hetzelfde bedrijf in 1931 werden gebouwd geeft aan dit geheel een bijzondere documentaire industrieel-archeologische waarde inzake originaliteit. Het gaat hier tevens om een materiële getuige van een specifieke midden-19de eeuwse technologische ontwikkeling die tot ver in de 20ste eeuw werd toegepast, wat in se illustreert dat bepaalde 19de-eeuwse uitvindingen de duurzame basis vormden voor 20ste-eeuwse economische infrastructuren. Deze slipways hebben, zoals uit de statistieken blijkt, in het vissersbedrijf een belangrijke rol gespeeld.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.