Dorpskom Lembeke

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

De dorpskern van Lembeke ontplooit zich ter hoogte van Lembeke-Dorp rondom het voormalige kerkhof, voorzien van een lage bakstenen ommuring, met centraal de Parochiekerk Sint-Egidius.

Dorpskom Lembeke

Heihoekse Kerkwegel, Lembeke-Dorp (Kaprijke)

Is de omvattende vaststelling van

Brouwerij

Lembeke-Dorp 41 (Kaprijke)
Brouwerij Stockman met mouterij, schuur en stallen, opgericht begin 19de eeuw en stopgezet in 1942. Huidige constructie in L-vorm vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, met in de oksel eestschouw onder afgeknot tentdak uit begin 19de eeuw.

Brouwerswoning Stockman

Lembeke-Dorp 36 (Kaprijke)
Herenhuis bij voormalige brouwerij Stockman. Voor het huis, arduinen stoeppalen met ketting. Oorspronkelijk brouwershuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Lembeke-Dorp 39 (Kaprijke)
Dorpswoning gelegen naast het ingangshek van het vroegere kerkhof ten noordwesten van de kerk. Oorspronkelijk huisje van één bouwlaag, later uitgebreid met rechter deel en na 1920 verhoogd met bovenverdieping.

Herenhuis

Lembeke-Dorp 21-22 (Kaprijke)
Oorspronkelijk een herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlagen onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw, nu gesplitst in twee huizen van respectievelijk twee en drie traveeën.

Herenhuis

Lembeke-Dorp 3 (Kaprijke)
Herenwoning van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit 19de eeuw. Beraapte gevel met dubbelhuisopstand.

Oorlogsmonument

Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Het oorlogsmonument voor de Eerste Wereldoorlog werd opgericht in september 1922 naar ontwerp van Jean Canneel, de omheining naar ontwerp van architect G. Smitz is uitgevoerd door Ch. Wauters voor het ijzerwerk en door steenkapper Louis Van Damme.

Parochiekerk Sint-Egidius

Parochiekerk Sint-Egidius en voormalige omringende kerkhof met lage bakstenen ommuring met ezelsrug. Ten noordwesten van de kerk, behouden ijzeren hek aan bakstenen pijlers als toegang tot het kerkhof. In 1776 werd de oude kerk met uitzondering van de 13de-eeuwse toren gesloopt en werd een nieuw kerkgebouw opgericht naar ontwerp van architect Joost Fermondt.

Twee arbeiderswoningen

Heihoekse Kerkwegel 1-3 (Kaprijke)
Twee gekoppelde arbeidershuisjes van drie traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, volgens het kadasterarchief gebouwd door brouwer Stockman van de ernaast gelegen brouwerij in 1896.

Twee gekoppelde burgerhuizen

Lembeke-Dorp 25-26 (Kaprijke)