Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 17-12-1999 tot heden

Straat Sluizen
Locatie Sluizen (Nieuwpoort)

Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten

Sluizen (Nieuwpoort)

Sluizencomplex uit 1876-78, aangelegd ter hoogte van Nieuwpoort-Stad. Na de Eerste Wereldoorlog, oprichting in de nabijheid van het sluizencomplex van een reeks monumenten ter nagedachtenis van de gesneuvelden.

Duitse bunker Tilly 2

Sluizen zonder nummer, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

Betonnen bunker uit de Tweede Wereldoorlog, die recent vrij is komen te liggen. Het betreft een Regelbau 656, aangepast met een nooduitgang.

Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers

De gedenkplaat die herinnert aan de locatie van de schuilplaats van de sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Gedenksteen Belgische militaire weerstandsorganisatie

Pieter Deswartelaan zonder nummer, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

Deze steen is een gedenkteken voor de gesneuvelden van de Belgische militaire weerstandsorganisatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, gelegen bij het sluizencomplex De Ganzenpoot. In de onmiddellijke omgeving zijn nog meerdere oorlogsgedenktekens gelegen

Gedenkteken Koning Albert I

Kustweg zonder nummer, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

Dit monument werd opgericht als een blijvende hulde aan alle Belgische frontsoldaten en hun aanvoerder, de "Ridder-Koning" Albert I.

Gedenkzuil 81ste Franse infanteriedivisie

Brugsevaart zonder nummer, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

Dit monument voor de Franse "81e Division d'Infanterie Territoriale" (DIT) werd onthuld op 7 oktober 1928.

IJzergedenkteken

Het IJzergedenkteken van kunstenaar Pieter Braecke (geboren in Nieuwpoort) moest in het eeuwfeestjaar 1930 België voorstellen: een vrouw afgewend van de invaller uit het oosten, de kroon beschermend in de handen.

Naamsteen Onderwaterzetting

Deze naamsteen is een gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog, gelegen bij het sluizencomplex "De Ganzenpoot", vlakbij de Veurnesluis.

Nieuport Memorial

Dit monument in Euville-steen (kalksteen uit het Département de la Meuse, Frankrijk), ontworpen door W.B. Binnie met beeldhouwwerk van C.S. Jagger, werd onthuld op 23 juni 1928, in aanwezigheid van generaal Mac Donogh en eerste minister H. Jaspar.

Beschrijving

De omgeving van het sluizencomplex uit 1876-78 en van een reeks oorlogsmonumenten te Nieuwpoort, is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De omgeving van het sluizencomplex genaamd De Ganzenpoot en van de nabijgelegen oorlogsgedenktekens, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde:
Het begrenzend karakter en de schaal van de randbebouwing, de randbeplanting en de brug op de Kustweg die de site vormelijk afsluiten;
De specifieke groenaanleg van de niet-technische ruimten tussen de sluizen en rond de oorlogsgedenktekens.

artistieke waarde, industrieel-archeologische waarde

artistieke, in casu esthetische waarde en industrieel-archeologische waarde:
Van de gebouwen op de percelen 117s4, 117x4, 117e4 die als zeldzaam geworden en goed bewaarde beeldbepalende elementen met voorbeeldwaarde op het vlak van de architecturale kenmerken van bedrijfsgebouwen respectievelijk woning/kantoorgebouw uit de vroegere jaren '20 - opgetrokken in de toenmalige fraaie plaatselijke wederopbouwstijl - door hun beeldbepalend karakter de intrinsieke waarde van het monument Ganzenpoot tot zijn recht doen komen.