Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart: toren en kruisbeuk

Religieuze en openbare gebouwen

De toren en kruisbeuk van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart zijn beschermd als monument.

Bij besluit van de Vlaamse Executieve van 11 april 1984 werd de bescherming uitgebreid tot het volledige kerkgebouw.

Waarden

De toren en kruisbeuk van de kerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorpweg (Zuienkerke)
Georiënteerde hallenkerk omgeven door een volledig ommuurd kerkhof. De kerk gaat terug op een vroeggotische bakstenen kruiskerk uit de 13de eeuw. De zijbeuken werden herbouwd in de jaren 1640, evenals het koor verlengd. Het kerkgebouw werd in 1926 gerestaureerd onder leiding van de Brugse architect Alphonse De Pauw; mogelijk dateren de neogotische aanbouwen van die fase. Verankerde baksteenbouw met leien bedaking. Driebeukig schip van drie traveeën, met westtoren op vroeger transept. Op kerkhof gedenkteken voor militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.