Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en pastorie

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk als volgt: “als polderkerk waarvan de bouwgeschiedenis opklimt tot in de romaanse tijd, doch die haar huidig voorkomen verkreeg na de verwoesting in de beeldenstorm.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000465, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk en pastorij (S.N., 1983).

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorpweg (Zuienkerke)
Georiënteerde hallenkerk omgeven door een volledig ommuurd kerkhof. De kerk gaat terug op een vroeggotische bakstenen kruiskerk uit de 13de eeuw. De zijbeuken werden herbouwd in de jaren 1640, evenals het koor verlengd. Het kerkgebouw werd in 1926 gerestaureerd onder leiding van de Brugse architect Alphonse De Pauw; mogelijk dateren de neogotische aanbouwen van die fase. Verankerde baksteenbouw met leien bedaking. Driebeukig schip van drie traveeën, met westtoren op vroeger transept. Op kerkhof gedenkteken voor militaire slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.