Parochiekerk Sint-Bartholomeus: oude delen

Besluiten

Parochiekerk Sint-Bartholomeus: toren en noordelijke arm kruisbeuk, parochiekerk Onze-Lieve-vrouw-Hemelvaart en parochiekerk Sint-Petrus- en Paulus: toren

Beschrijving

De oude delen van de parochiekerk Sint-Bartholomeus zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de toren en noordelijke arm van de kruisbeuk.

Bij ministerieel besluit van 19 januari 1993 werd de bescherming uitgebreid tot het volledige kerkgebouw.

Waarden

De toren en noordelijke arm van de kruisbeuk van de parochiekerk Sint-Bartholomeus zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

in casu geschiedkundige waarde

Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

Doelhofstraat (Zuienkerke)
Parochiekerk van Nieuwmunster, gelegen centraal in het straatdorp, omgeven door ommuurd kerkhof met bij de ingang ervan een arduinen roepsteen. De eerste bakstenen kerk klimt op tot het midden van de 13de eeuw, hiervan getuigen het vroegere transept en de kruising. De vroeggotische kruiskerk met vieringtoren uit eind 13de of begin 14de eeuw, onderging onder meer in derde kwart 17de eeuw en late 19de eeuw aanpassingen. Georiƫnteerde, driebeukige bakstenen hallenkerk met westtoren.