Vuurtoren en betonnen hekwerk

Beschermd monument van 29-10-2004 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Nieuwpoort
Straat Oude Zeedijk
Locatie Oude Zeedijk zonder nummer (Nieuwpoort)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/38016/700.1
  • OW002481

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Vuurtoren en betonnen hekwerk

Oude Zeedijk zonder nummer, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

De huidige vuurtoren had een voorganger die op dezelfde plaats werd opgetrokken in 1883. Onthoofd tijdens W.O.I. In 1923 wordt een nieuw exemplaar gebouwd dat in 1926 in gebruik wordt genomen. In 1944 wordt deze toren uit wraakzucht door de Nazi's opgeblazen. De huidige vuurtoren wordt op 21 maart 1949 in gebruik genomen en is wat architectuur aangaat duidelijk geïnspireerd op de toren van 1923-26. Het betreft een cilindrische betonnen constructie die 155 treden telt (ijzeren spiltrap). De lantaarn of het lichthuis is geklonken en gebout en was vroeger van interne gordijnen voorzien. De oorspronkelijke lichtinstallatie van de oude toren van 1923/26 werd opnieuw gemonteerd. Deze installatie van het merk 'Barbier, Bernard, Turenne S.A. Paris, nr onleesbaar' was immers in 1940 naar Parijs overgebracht. Recentere aanpassingen: vervanging van de gasinstallatie (verlichting + rotatie) d

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De vuurtoren te Nieuwpoort met inbegrip van de cultuurgoederen die er integraal deel van uitmaken, alsook met inbegrip van het betonnen hekwerk rond het terrein waarop de vuurtoren gesitueerd is, is beschermd als monument.

Waarden

De vuurtoren met inbegrip van de cultuurgoederen die er integraal deel van uitmaken, inzonderheid de bijhorende uitrusting en de decoratieve elementen alsook met inbegrip van het betonnen hekwerk rond het terrein waarop de vuurtoren gesitueerd is, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als voorbeeld van een vuurtoren die na de Tweede Wereldoorlog werd opgetrokken in een betonnen versie naar het stenen model van zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoeste voorganger van 1923-26, die zelf op de plaats van een nog oudere in 1883 gebouwde en in de Eerste Wereldoorlog vernielde vuurtoren werd geconstrueerd. De vuurtoren is nog voorzien van een goed voorbeeld van een oudere maar later aangepaste basisinstallatie met drie Fresnellenzen en kwikbad van het merk Barbier, Bernard, Turenne, S.A. Paris. De onmiddellijke omgeving van de vuurtoren wordt omgeven door een voorbeeld van een betonnen hekwerk uit de periode van oprichting.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.