Beschermd monument

Pompgemaal met technische installaties, bakstenen muur en brug

Beschermd monument van tot heden

ID
13889
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13889

Besluiten

Geografisch pakket Zuienkerke
definitieve beschermingsbesluiten: 26-05-2004  ID: 4247

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het pompgemaal is beschermd als monument. De bescherming omvat het bakstenen gebouw met daarin de technische installaties (pomp, motor, elektriciteitscabine), de bakstenen muur die het perceel afscheidt van de straat en de brug over de watergang.



Waarden

Het pompgemaal, zijnde het bakstenen gebouw met daarin de technische installaties (pomp, motor, elektriciteitscabine), de bakstenen muur die het perceel afscheidt van de straat en de brug over de watergang, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een materiële getuige van de geschiedenis van de Meetkerkse Moere, waar sinds de 17de eeuw wordt geëxperimenteerd met verschillende systemen van droogmaling.

industrieel-archeologische waarde

Als zijnde een materiële getuige van de technologische evolutie op het vlak van de waterbemaling waarbij in de tweede helft van de 19de eeuw het gebruik van windmolens werd vervangen/gesecondeerd door een gemotoriseerde toepassing, in eerste instantie en in het onderhavige geval door middel van een stoommachine in 1868 en in 1927 door middel van een aggregaat met dieselmotor en centrifugaalpomp die naderhand door een elektrische motor werd aangedreven. Dit getuigt van een algemeen streven naar meer onafhankelijkheid van de onzekere windenergie in de loop van de 19de- en 20ste eeuw;
Als zijnde een materiële getuige met betrekking tot de geschiedenis van de Meetkerkse Polder, nog verstrekt door de sprekende aanwezigheid van een oude polderwindmolen in de onmiddellijke omgeving;
Als zijnde een goed voorbeeld van een gemotoriseerde bemalingsinstallatie met centrifugaalpomp uit 1927 en met een elektrische installatie die getuigt van een voorbijgestreefde fase inzake de elektriciteitstechnologie. De kenmerken van het pompgebouwtje van circa 1868 getuigen van de verzorgde stijl waarin dergelijke bedrijfsgebouwtjes werden opgetrokken.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Site van de verdwenen Kleine Molen met pompgemaal en molenaarswoning

Biezenstraat 5 (Zuienkerke)
De site van de verdwenen Kleine Molen van de Meetkerkse Moeren ligt 200 meter ten zuiden van de bewaarde Grote Molen. Het pompgemaal en het vroegere molenaarshuis zijn gelegen langs het Moerzwin dat beide sites verbindt. In 1868 werd de Kleine Molen, een poldermolen met buitenscheprad, afgebroken en vervangen door een pompinstallatie, aangedreven door een stoommachine met schoorsteen. Vanaf 1928 werd het gemaal aangedreven met een dieselmotor, vanaf 1942 door een elektrische motor.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.