Hoeve Claragoed: gedeelte boerenwoning en dwarsschuur

Geografisch pakket Zuienkerke

Beschrijving

De hoeve, zogenaamd Claragoed, is beschermd als monument. De bescherming omvat het oude gedeelte van de boerenwoning en de dwarsschuur.

Waarden

Het historische gedeelte van de hoeve Claragoed, bestaande uit het oude gedeelte van de boerenwoning en de dwarsschuur, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een hoeve die behoort tot de historische bebouwing van de Noordzeepolders, gelegen langs de Brugse Steenweg, die teruggaat tot een middeleeuwse polderweg tussen Brugge en de kust;
Als zijnde een hoeve die de middeleeuwse feodale structuur illustreert, ze was namelijk eigendom van de Brugse kloosterorde van de Rijke Claren, waarnaar de hoeve is vernoemd;
Als zijnde een hoeve die op de kaart van P. Pourbus (1561-1571) wordt aangeduid.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve die qua typologie kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk een hoeve met witgekalkte losstaande bestanddelen, waarvan het boerenhuis met opkamer onder typische hogere nok en een monumentale dwarsschuur;
Als zijnde een hoeve met een monumentale dwarsschuur met een vrij gaaf bewaarde indrukwekkende houtstructuur voor het dakspant.

wetenschappelijke waarde

Als zijnde een hoeve met een monumentale dwarsschuur, waarvan het dakspant een topvoorbeeld is van de verloren gegane technische bekwaamheden op vlak van houtconstructies in de vorige eeuwen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een historische woonvorm die typisch is voor de door landbouw gedomineerde Noordzeepolders;
Als zijnde een herkenningspunt in de streek: de hoge dwarsschuur tekent zich af tegen het vlakke polderlandschap dat hier begint.

Hoeve Claragoed

Brugse Steenweg 2 (Zuienkerke)
Volgens (mogelijk legendarische) overlevering hoeve al in de middeleeuwen in het bezit Orde van de Tempeliers. De archiefgegevens bewijzen wel dat de hoeve in de middeleeuwen eigendom was van de Rijke Klaren. De hoeve is op de kaart van Pourbus 1571 aangeduid, bestaande uit vier volumes. De boerenwoning, afgaande op de typologie met minimaal 17de-eeuwse kern. Langgeveltype met geïncorporeerde stallen, witgekalkt volume met gepekte plint onder pannen zadeldak en achtergevel met steunberen gestut. Monumentale dwarsschuur aangeduid op alle 18de-eeuwse kaarten, met bewaarde houten structuur met dubbele schoring.