Hoeve Hof Den Leeuw: boerenwoning, bakhuis, stal en schuur

Geografisch pakket Zuienkerke

Beschrijving

De oude delen van de hoeve, zogenaamd Hof den Leeuw, zijn beschermd als monument. De bescherming omvat de historische gebouwen, zijnde het boerenhuis, het bakhuis, de stal met de geïncorporeerde schuur en de schuur, met uitzondering van de eind-20ste-eeuwse uitbreidingen.

Waarden

Het Hof den Leeuw, met name de historische (gedeeltes van) gebouwen, zijnde het boerenhuis, het bakhuis, de stal met de geïncorporeerde schuur en de schuur, met uitzondering van de eind-20ste-eeuwse uitbreidingen van deze gebouwen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een hoeve waarvan de zijpuntgevel van het 17de-eeuwse boerenhuis is versierd met ornamenten van uitzonderlijk hoge kwaliteit, onder meer een coquille, een ornament dat uit de renaissancestijl is overgenomen;
Als zijnde een hoeve waarvan de twee oude bedrijfsgebouwen met symbolische motieven zijn versierd, met name de symbolen voor de zon, de aarde en de harmonie (cirkel, vierkant en UR-boog).

historische waarde

Als zijnde een hoeve die behoort tot de historische bebouwing van de Noordzeepolders, reeds aangeduid op de kaart van P. Pourbus (1561-1571);
Als zijnde een hoeve die de middeleeuwse feodale structuur illustreert, ze was eigendom van de het kapittel van Sint-Donaas te Brugge.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve die qua typologie kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk een hoeve met witgekalkte losstaande bestanddelen, waarvan het boerenhuis met opkamer onder typische hogere nok;
Als zijnde een hoeve waar voor het 17de-eeuwse boerenhuis een ornament is gehaald uit de stijlkenmerken van de renaissance (de coquille), wat voor de landelijke architectuur een zeldzaam gegeven is;
Als zijnde een authentiek geheel, dat visueel heel sterk is vanaf de Leeuwenstraat, bestaande uit een 17de-eeuws boerenhuis met prachtige, gedateerde gevel (1627) en twee 18de- en 19de-eeuwse stal- en schuurvleugels.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een historische woonvorm die typisch is voor de door landbouw gedomineerde Noordzeepolders;
Als zijnde een hoeve die door zijn omvang en rijkelijke uitwerking een materiële weergave is van de historisch rijkdom van de landbouw in de polderstreek.

Hof Den Leeuw

Leeuwenstraat 1 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, boerenwoning, bakhuis, schuur met geïncorporeerde stal en schuur, geschikt op een deels verhard erf dat aan de Leeuwenstraat grenst. De hoeve valt op door de prachtig uitgewerkte zijpuntgevel aan de straat van de 17de-eeuwse boerenwoning. Gebouwen uit 17de-, 18de- en 19de-eeuwse en bakstenen bedrijfsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.