Kramp- en koortskapel

Geografisch pakket Zuienkerke

De Kramp- en koortskapel is beschermd als monument.

De Kramp- en koortskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een wegkapel die werd opgericht in 1892 door bouwmeester J. Coucke in neogotische stijl, wat een typische stijl is voor kapellen die eind 19de- of begin 20ste eeuw werden opgetrokken;
Als zijnde een fraai en goed bewaard voorbeeld van een wegkapel in neogotische stijl, opgetrokken in rode baksteen op natuurstenen plint, met een verzorgd interieur in dezelfde stijl.

volkskundige waarde

Als zijnde een veldkapel, in 1892 opgetrokken op privé-initiatief door de eigenaar van de achterliggende hoeve; toen lag de kapel bij de ingang van de hoeve, wat in het volksgeloof wordt ervaren als een bescherming van het erf;
Als zijnde een fraai voorbeeld van een Mariakapel waarvan in de 19de eeuw talrijke exemplaren werden opgetrokken, in het kader van een heropbloei van de volksdevotie van Maria;
De kapel wordt nog steeds goed onderhouden, wat getuigt van de nog steeds levende volksdevotie voor Maria.

Kramp- en koortskapel met lindes

Blankenbergse Steenweg (Zuienkerke)
Neogotische kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, opgericht in 1892 naar ontwerp van bouwmeester Joseph Coucke. Rechthoekige constructie in verzorgde rode baksteenbouw op natuurstenen plint, onder een pannen zadeldak. De voor- en achtergevel zijn puntgevels met schouderstukken. Interieur met spitstongewelf, vloertegels met leliemotief en neogotische altaar.