Maria's huis

Pastorie en woningen

Maria's huis te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Dit burgerhuis is een vrij zeldzaam voorbeeld van cottage-architectuur in de Nieuwpoortse binnenstad. In tegenstelling met het neotraditionele karakter van de architectuur in Nieuwpoort sluit deze woning qua architecturale vormgeving aan bij de vakantie architectuur.
De architecturale uitwerking van deze cottage wordt gekarakteriseerd door het wisselend dakenspel onder meer met wolfseind; de overkragende geveltop; het gecombineerd gebruik van natuursteen voor de plint en ornamenten, de gele baksteenbouw en het imitatievakwerk in de geveltop; het verzorgde schrijnwerk.

Maria's huis

Onze Lieve Vrouwstraat 9 (Nieuwpoort)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met dakkapel, van 1922 volgens gevelsteen tussen de uitgelengde consoles van de kroonlijst; naar ontwerp van architect L. Neyrinck. Lijstgevel met linker risaliet van twee traveeën uitlopend op dakvenster dat door bedaking en imitatievakwerk refereert naar de stijl van de Normandische landhuizen.