Maria's huis

Gemeente Nieuwpoort
Straat Onze Lieve Vrouwstraat
Locatie Onze Lieve Vrouwstraat 9 (Nieuwpoort)

Maria's huis

Onze Lieve Vrouwstraat 9, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

Nr. 9 : Z.g. "Maria's huis", vlg. cartouche boven deur. Enkelhuis van drie trav. en twee bouwl. onder zadeldak (n // straat, mechanische pannen) met dakkapel (afgewolfd zadeldak), van 1922 vlg. gevelsteen tussen de uitgelengde consoles van de kroonlijst; n.o.v. architect L. Neyrinck. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor plint (arduin), sluitstenen van de getoogde muuropeningen en

Typologieburgerhuizen
Stijlcottagestijl

Maria's huis te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Burgerhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Dit burgerhuis is een vrij zeldzaam voorbeeld van cottage-architectuur in de Nieuwpoortse binnenstad. In tegenstelling met het neotraditionele karakter van de architectuur in Nieuwpoort sluit deze woning qua architecturale vormgeving aan bij de vakantie architectuur.
De architecturale uitwerking van deze cottage wordt gekarakteriseerd door het wisselend dakenspel onder meer met wolfseind; de overkragende geveltop; het gecombineerd gebruik van natuursteen voor de plint en ornamenten, de gele baksteenbouw en het imitatievakwerk in de geveltop; het verzorgde schrijnwerk.