Herberg d'Oude Smidse

Geografisch pakket Zuienkerke

De voormalige herberg, oorspronkelijk een smidse behorend tot de hoeve, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige herberg d'Oude Smidse is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een typisch, gaaf bewaard voorbeeld van een 18de-eeuwse herberg langs een steenweg die door de Oostenrijkers is aangelegd;
Als zijnde een authentieke, historische bebouwing langs de in 1723 aangelegde Blankenbergse Steenweg.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een eerder zeldzaam type 18de-eeuwse kleine hoeve met geïntegreerde functie van smidse en later herberg, namelijk een witgekalkte baksteenbouw onder typerende mansardekap, met bewaarde houten T-vensters met kleine roedeverdeling en datering in de muurankers" 1784".

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard en in het oog springend voorbeeld van een voormalige herberg langs de Blankenbergse Steenweg.

Hoeve en herberg d'Oude Smidse

Blankenbergse Steenweg 40 (Zuienkerke)
Beeldbepalend gebouw, in 1784 gebouwd als hoeve met bijhorende smidse. Vanaf circa 1820 een woonhuis met herberg. Laag witgekalkt gebouw met gepekte plint, vijf traveeën onder mansardedak aangevuld met een aanbouw onder zadeldak van twee traveeën rechts en één travee links. De deurtraveeën van het woonhuis worden gekenmerkt door dakvensters, afgewerkt met topgeveltjes met schouderstukken en sierankers en bewaard schrijnwerk.