Bedrijf Remy: stijfselfabriek Amidonnerie A

Besluiten

Stijfselfabriek Remy: gebouw, uitrusting van centrale elektrische controle- en bedieningszaal en overslagtoren

Het gebouw 'Amidonnerie A' van de stijfselfabriek Remy is beschermd als monument.

Waarden

Het gebouw van de stijfselfabriek 'Remy' (Amidonnerie A) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

het betreft een belangrijk onderdeel met voorbeeldwaarde van een bedrijf dat ooit een grote sociale en culturele impact op de regio heeft gehad, met name door de tewerkstelling alsook door de ontwikkeling van ruimtelijke en planologische aspecten, in casu het fabrieksdorp Wijgmaal zelf met inbegrip van de culturele infrastructuur en dit met het fabriekscomplex als oriëntatiepunt.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: het betreft een imposant voorbeeld van een prestigieus bedrijfsgebouw anno 1897, gebouwd door architecten, L. Morial en A. Tertzweil die een zeker bekendheid verwierven in het ontwerpen van bedrijfsgebouwen. Het gebouw van de stijfselfabriek Remy, 'Amidonnerie A', is tevens een voorbeeld van een bedrijfsgebouw in een selectieve rondboogstijl waarbij de ontwerpers zijn uitgegaan van het stapelen van het benodigde aantal modulaire rasterelementen (horizontaal en verticaal: dus blokken) achter gevels die dit utilitaire raster doen vermoeden maar door de verwijzing naar een stoer historisch verleden toch aan het gebouwen dus meteen aan het bedrijf een legitimerend gewicht geven dat het zuiver utilitaire overstijgt.

industrieel-archeologische waarde

het betreft een voorbeeld van een fabrieksgebouw, in casu voor het onderbrengen van een stijfselfabriek, van 1897, gebouwd in opdracht van een gerenommeerd spitsbedrijf dat met de productie van stijfsel en deegwaren in het collectieve geheugen van vele generaties een quasi symboolwaarde verkreeg. Tevens is het een kenmerkend voorbeeld van een kanaalgebonden industriële vestiging.

Bedrijf Remy

Remylaan 2-4, Vaartdijk 2-3 (Leuven)
Gesticht door Edouard Remy in 1858. Aanvankelijk gelegen tussen de twee armen van de Dijle ter hoogte van het pleintje aan de Molenstraat. Een nieuwe vestiging komt in 1890 tussen het kanaal en de spoorweg.