Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Dorpskom Bazel

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

ID
139000
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/139000

Besluiten

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen
schrappingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 01-06-2023  ID: 15002

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het dorpsgezicht van de dorpskom van Bazel concentreert zich rond Koningin Astridplein met de parochiekerk Sint-Pieter en het kasteeldomein van Wissekerke met park.

Waarden

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de vaststelling van

Dorpskom Bazel

Broedersstraat, Dorpstraat, Eendenlaan, Fazantenlaan, Hazenpad, Joris D'Hondtstraat, Kemphoekstraat, Kerkstraat, Koningin Astridplein, Kruibekestraat, Lamperstraat, Oud-Hoflaan, Parklaan, Pastoor Pungsstraat, Plezantstraat, Rupelmondestraat, Verkortingsdijk, Weispoel (Kruibeke)
Het dorpsgezicht van de dorpskom van Bazel concentreert zich rond Koningin Astridplein met de parochiekerk Sint-Pieter en het kasteeldomein van Wissekerke met park.

Is de omvattende vaststelling van

Burgerhuis

Kruibekestraat 1 (Kruibeke)
Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; in het eerste kwart van de 20ste eeuw te dateren.


Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1897

Kruibekestraat 25-29 (Kruibeke)
Huis in neo-Vlaamserenaissance-stijl, volgens cartouche daterend van 1897. Bakstenen lijstgevel geflankeerd door trapgevels en afgedekt door zadeldaken.


Burgerhuis van 1914

Koningin Astridplein 11 (Kruibeke)
Neotraditioneel burgerhuis van 1914 (kadasterarchief).


Dorpswoning

Kerkstraat 10 (Kruibeke)
Huis met bepleisterde en beschilderde gevel uit de tweede helft van de 19de eeuw; vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


Eenheidsbebouwing van 1914

Rupelmondestraat 50-64 (Kruibeke)
Speelse ritmering in de gevels door afwisseling van trapgevels, lijstgevels, puntgevels en zadeldaken met dakkapellen (leien).


Eenheidsbebouwing van 1905

Koningin Astridplein 9-10, 11 (Kruibeke)
Neotraditionele baksteenarchitectuur van één bouwlaag onder doorlopend leien zadeldak met brede overstek, en voorzien van getrapte dakvensters.


Gemeentehuis van Bazel

Koningin Astridplein 28 (Kruibeke)
Oud gemeentehuis, opgevat als een rechthoekig neoclassicistisch gebouw van 1842-44 met vijf traveeën en één bouwlaag onder schilddak.


Heilige Petrus-kapel

Kemphoekstraat (Kruibeke)
Straatkapel uit 1902, gewijd aan de Heilige Petrus, patroonheilige van de parochie en gelegen tegenover de lindedreef die leidt tot het kasteel van Wissekerke.


Hoekhuis

Koningin Astridplein 32 (Kruibeke)
Hoekhuis met lijstgevel van vier traveeën en één bouwlaag onder schilddak, eind 18de eeuw te dateren.


Hoekhuis

Koningin Astridplein 24 (Kruibeke)
Hoekhuis van één bouwlaag en respectievelijk twee, een en twee traveeën onder afgewolfd zadeldak van 1856.


Hoekhuis

Koningin Astridplein 30 (Kruibeke)
Hoekhuis van 1871. Dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak.


Hoeve

Kemphoekstraat 2 (Kruibeke)
Open hoeve met vernieuwd woonhuis. Het beboomde erf, met nog een deel van het oude woonhuis uit de 19de eeuw, is omzoomd door een meidoornhaag en bevat twee opmerkenswaardige schuren. Grote bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak, deels met mechanische pannen, deels met riet.


Huis De Eenhoorn

Koningin Astridplein 20 (Kruibeke)
Voormalige zetel van de Vierschaar en schepenhuis van het Land van Waas. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in traditionele verankerde baksteenarchitectuur met tegen rechter zijgevel bewaarde arduinen dorpspomp. Het juiste bouwjaar is onbekend, doch in 1452 speelde het gebouw reeds een rol in de slag om Bazel, toen het als verschansing diende tegen de Franse troepen van Filips de Goede.


Huis De Klok

Kruibekestraat 19 (Kruibeke)
Huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gedateerd 1911.


Kasteeldomein van Wissekerke

Koningin Astridplein 17-18, 17A-C, Lange gaanweg 1 (Kruibeke)
Kasteel op vierkante plattegrond en oorspronkelijk volledig in het water. In het park, aangelegd in landschappelijke stijl, bevinden zich een reeks bakstenen hoevegebouwen. Merkwaardig is vooral de ronde bakstenen duiventoren. De ingangspoort bestaat uit twee vierkante bakstenen woontorens van twee bouwlagen uit 1832-33. Smeedijzeren hangbrug die de twee delen van het park met elkaar verbindt. Voormalige kasteeldreef ten noorden van het park, uitmondend in de Kemphoekstraat.


Meergezinswoning

Parklaan 99 (Kruibeke)
Alleenstaande meergezinswoning van tien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met brede overstek op schoorstukken, uit de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw.


Neotraditioneel burgerhuis

Koningin Astridplein 26 (Kruibeke)
Huis in neotraditionele stijl, opgetrokken in 1888. Gecombineerde lijst- en trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


Oud Hospitaal

Kruibekestraat 10-14 (Kruibeke)
Voormalig hospitaal opgericht in 1823 door de rijke boerendochter Amelberga Stoop in hofstede daterend van 1771, bestaande uit twee dubbelhuisjes aan de straatzijde van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak in verankerde baksteenbouw met gepikte plint en gewitte gevel en achterliggend woonhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak voorzien van twee houten dakkapellen en een dakvenster boven de centrale travee. Vanaf 1855 werd het hospitaal overgenomen door de zusters van Barmhartigheid van Ronse en werden belangrijke uitbreidingswerken doorgevoerd, waaronder bouw van achterliggende kapel. Eenvoudige, eenbeukig bakstenen kapel met driezijdige apsis gebouwd in 1856 in opdracht van Philip Vilain XIIII.


Parochiekerk Sint-Pieter

Koningin Astridplein (Kruibeke)
De romaanse bidplaats die reeds voor 964 de rang van parochiekerk had verworven, werd circa 1364 vervangen door een driebeukige, georiënteerde gotische kruiskerk van vijf traveeën met vieringtoren en koor van drie traveeën met polygonale apsis, sacristie (zuid) en winterkapel (noord). Pseudo-basiliek van gekantrechte zandsteen. De kerk kende door de eeuwen heen veel aanpassingen en verbouwingen.


Pastorie ontworpen door K. Nissens met tuin

Kruibekestraat 2 (Kruibeke)
Rechthoekig bakstenen gebouw met omringende tuin in 1905-06 gebouwd naar ontwerp van architect K. Nissens, ter vervanging van haar voorgangster van 1745 en staande op het sinds de 10de eeuw door de pastorie ingenomen pand. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfde zadeldaken met licht vooruitspringende middentravee voorzien van rechthoekige deur in een spitsboognis met tussendorpel op consooltjes en een heiligenbeeldje van Heilige Petrus in tweedelig bovenlicht.


Stadswoning

Koningin Astridplein 29 (Kruibeke)
Dubbelhuis met bakstenen lijstgevel van 1856 (kadasterarchief); drie traveeën en twee bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen).


Stadswoning

Koningin Astridplein 27 (Kruibeke)
Huis met bakstenen lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, van 1856.


Woning Klein Kasteel en kapel

Koningin Astridplein 16, 15A-B (Kruibeke)
In 1846 gebouwd als twee afzonderlijke woningen; in 1874 (kadasterarchief) tot één eigendom versmolten en waarschijnlijk aan de buitenzijde ook grondig aangepast.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskom Bazel [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/139000 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.