Belgische militaire begraafplaats

Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Ramskapelle
Straat Ramskapellestraat
Locatie Ramskapellestraat zonder nummer (Nieuwpoort)

Ramskapellestraat zonder nummer, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

De grond voor de begraafplaats werd in september 1922 aangekocht door het Ministerie van Landsverdediging. Vermoedelijk vanaf 1922 werden op deze verzamelbegraafplaats veldgraven uit het onderwater gezette en vrijgekomen gebied geconcentreerd, evenals de militaire graven op gemeentelijke begraafplaatsen uit de sectoren Nieuwpoort en Ramskapelle: Nieuwpoort, Lombardsijde, Westende, Sint-Joris, Mannekensvere, Ramskapelle,…

Tags Eerste Wereldoorlog

De Belgische militaire begraafplaats te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Waarden

De Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu militair-historische en historische context waarde:
Verzamelbegraafplaats van na de oorlog, tegen de voormalige Belgische 1ste linie (de Frontzate) aangelegd met graven uit het onderwater gezette gebied en uit de sectoren van Nieuwpoort en Ramskapelle. Opvallend veel doden uit de Slag aan de IJzer in oktober 1914 en opvallend veel ongeïdentificeerde doden.

artistieke waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en artistieke waarde:
Toegangsmuur met concaaf gebogen zijmuren, guirlande, goudkleurig zwaard (met punt naar beneden gericht) en goudkleurige fries met eikenbladeren, doet eerder plechtig aan. Strak symmetrische aanleg in boogvorm, met haagjes achter de rijen graven, wat verwijst naar de oorspronkelijke aanleg van de Belgische militaire begraafplaatsen.

sociaal-culturele waarde

Innoverende wijze van begraven in oorlogstijd.