Hoeve 't Oosthof: poortgebouw

Geografisch pakket Zuienkerke

Het poortgebouw van de hoeve, zogenaamd 't Oosthof, is beschermd als monument.

Waarden

Het poortgebouw van de hoeve 't Oosthof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een materiële getuige van het vroegere prestige van de site van 't Oosthof, dat oorspronkelijk een middeleeuwse opperhof-neerhofsite was met dubbele omwalling;
Als zijnde een 17de-eeuwse poort waarlangs oorspronkelijk het neerhof van een typische opperhof-neerhofsite kon betreden worden;
Als zijnde een poortgebouw dat op 17de-eeuwse kaarten duidelijk wordt weergegeven en aldus tot het historisch patrimonium van de streek behoort.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde één van de weinige poortgebouwen in de streek die volledig zijn bewaard, opgetrokken in moeffen, gestut door zware steunberen en doorbroken door een rondbogige poort en een korfboogvormige deur;
Als zijnde één van de weinige poortgebouwen die bewaard zijn gebleven in een streek waar deze constructies nochtans tot een vast onderdeel van de historische hoevebouw behoren. Meestal verdwijnen de poorten bij het dempen van de walgrachten en het verbreden van de erftoegang

Hoeve 't Oosthof

Dullemolenstraat 2 (Zuienkerke)
Historische hoeve die teruggaat tot een motteburcht met opperhof, neerhof en dubbele verdedigingsgracht, voor het eerst vermeld in 1468. Nu met losse bestanddelen opgesteld aan de vier zijden van een onverhard erf. Het poortgebouw wordt al op 17de-eeuwse kaarten aangeduid en is vermoedelijk nog ouder. Boerenwoning uit 1845 van één bouwlaag en zeven traveeën onder een pannen zadeldak. Op de hoger gelegen motte, een bakhuis en varkensstal, respectievelijk uit 1882 en 1918. Een lange stalvleugel met een 17de- en een 18de-eeuws gedeelte. Grote schuur met geïncorporeerd dubbel wagenhuis, al aangeduid op 17de-eeuwse kaarten maar met beeldbepalende verbouwing van 1882.