Beschermd monument

Langgestrekte hoeve

Beschermd monument van tot heden

ID
13909
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13909

Besluiten

Geografisch pakket Zuienkerke
definitieve beschermingsbesluiten: 26-05-2004  ID: 4247

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De hoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het erf met vierhoekige omwalling, waarop een boerenhuis van het langgestrekte type en een bakhuis/zomerkeuken.



Waarden

De hoeve, bestaande uit een erf met vierhoekige omwalling, waarop een boerenhuis van het langgestrekte type en een bakhuis/zomerkeuken, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een site die door haar inplanting op een hogergelegen terrein (motte) en vierhoekige omwalling wijst op een middeleeuwse oorsprong;
Als zijnde een hoeve die gelegen is midden in de historische dorpskern van Zuienkerke, die in de 10de eeuw is ontstaan op een terp in het polderlandschap;
Als zijnde een hoeve die vermeld wordt in 17de-eeuwse geschreven bronnen, en gezien haar ligging op een omwalde motte in oorsprong wellicht nog veel ouder is;
Als zijnde een van de oudste sites in het polderlandschap, gelegen op de middeleeuwse terp waarop de kern van Zuienkerke is ontstaan.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve die een gaaf voorbeeld is van de typologie van de hoeves in deze streek, namelijk een hoeve met een witgekalkt boerenhuis van het langgeveltype met opkamer onder hogere nok, en een bakhuis/zomerkeuken, gelegen op een vierhoekig omwalde motte.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een hoeve gelegen midden in historische dorpskern van Zuienkerke, net ten noorden van de kerk en de pastorij, waardoor ze sinds eeuwen bepalend is voor de structuur en het beeld van het dorp.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve

Nieuwe Steenweg 39 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgestrekte type gelegen op een hoger, omwald terrein. Historische hoeve met een erg typerende ligging net ten noorden van de kerk en de pastorie.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.