Ensemble eclectische burgerhuizen

Belle époque-architectuur

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het ensemble van eclectische burgerhuizen in de Muscarstraat. De woningen werden opgetrokken tussen 1900 en 1905.

Waarden

Ensemble belle-époque-burgerhuizen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een representatief exponent van de architecturale invulling van de westelijke stadsuitbreiding te Oostende, ingezet vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw onder impuls van koning Leopold II in het kader van het toen snel groeiend badstadtoerisme. Opgetrokken in de jaren 1900-1905 maken de panden van dit ensemble deel uit van de toen volop ingezette bebouwing op de oorspronkelijk domaniale gronden van de stad, dit zijn de duinen en de gronden die door de overheid te koop worden gesteld na de ontmanteling van de vestingstad tussen 1865 en 1877.
Zowel wat de indeling, opstand als architecturale uitwerking betreft, beantwoorden de meeste van deze panden aan het type van de eclectische 'stadsvilla' met residentieel karakter uit de belle époque. Het betreft een homogene gevelwand van aaneengesloten eclectische enkelhuizen geconcipieerd als samenstel in spiegelbeeldschema. De afleesbare gevelopbouw bestaat uit een souterrain, drie bouwlagen met bel-etage en een ongelijke travee-indeling, waarvan de brede venstertravee als risaliet oploopt in topgevels van uiteenlopende vorm. De eclectische straatgevels worden getypeerd door erkers en balkons voorzien van gietijzeren balkonleuningen; soortgelijke leuningen voor beletagevensters. De smalle deurtraveeën hebben een benadrukte deurpartij door o.m. omlijstingen en divers uitgewerkte bovenlichten. Typerend zijn ook de inscripties met de huisnamen en de dateringen in de top.

sociaal-culturele waarde

Het ensemble burgerhuizen vormt een architecturale getuigenis van de zogenaamde belle époque, de periode vóór de Eerste Wereldoorlog tijdens dewelke in het spoor van de vorst een mondain publiek gedurende de zomer vertoeft te Oostende, 'Koningin der Badsteden'. Vele prachtige stadswoningen worden door en voor de welstellende klasse opgetrokken, hetzij als eigen woon- en verblijfplaats, hetzij als opbrengsteigendom. Deze 'documenten' vormen aldus een schakel in het verhaal van het Oostendse kusttoerisme en bij uitbreiding, van het toerisme aan onze kust omstreeks de eeuwwisseling in het algemeen.

Is de omvattende bescherming van

Burgerhuis ontworpen door Jozef Beyne

Muscarstraat 18 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken "ANNO 1901" zie inscriptie oculus in topgevel. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. In 1949 wordt de erker op de tweede bouwlaag aan de voorgevel verwijderd door architect Jozef Beyne (Brugge).

Eclectisch burgerhuis

Muscarstraat 24 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken volgens kadaster in 1901. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905.

Muscarstraat 34 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken in 1902, zie cartouche in top (niet meer leesbaar doch bevestigd door kadastergegevens). Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905.

Muscarstraat 26 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken volgens kadaster in 1901 door E. Vandewinckel, bouwkundige uit Oostende. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905.

Eclectisch burgerhuis Bel-Etage

Muscarstraat 12 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Bel-Etage" opgetrokken "ANNO 1900" zie inscriptie in respectievelijk deur-bovendorpel en topgevel. Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën, onder zadeldak. Geschilderde en deels gecementeerde bakstenen lijstgevel op natuurstenen plint.

Eclectisch burgerhuis gedateerd 1902

Muscarstraat 38 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis (inscriptie met naam op deurbovendorpel niet meer leesbaar) opgetrokken "Anno 1902", zie opschrift onder fronton bovenaan.

Eclectisch burgerhuis gedateerd 1905

Muscarstraat 42 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken "Anno 1905", zie opschrift in gebogen kroonlijst, door Emiel Vandewinckel, bouwkundige uit Oostende. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905.

Eclectisch burgerhuis Les Lilas

Muscarstraat 32 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Les Lilas" opgetrokken "ANNO 1902" zie respectievelijk inscriptie deur-bovendorpel en cartouche in puntgevel. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. Het huis wordt gebouwd in opdracht van E. Vandewinckel, bouwkundige uit Oostende.

Eclectisch burgerhuis Lust in hoven

Muscarstraat 20 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Lust in hoven" opgetrokken in 1901, zie respectievelijk inscriptie op deur-bovendorpel en in gevelcartouche bovenaan.

Eclectisch burgerhuis Villa George

Muscarstraat 16 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Villa George" zie inscriptie op deurbovendorpel (slecht leesbaar). Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. Opgetrokken volgens kadaster in 1900 voor Alfons-Jules Ollieur-Vanhoorickse, onderwijzer uit Oostende.

Eclectisch burgerhuis Villa Honorine

Muscarstraat 30 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Villa Honorine" zie inscriptie deur-bovendorpel. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. Opgetrokken volgens kadaster in 1902 in opdracht van E. Vandewinckel, bouwkundige uit Oostende.

Eclectisch burgerhuis Villa Malou-Malou

Muscarstraat 10 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Villa Malou-Malou" zie inscriptie paneel links van de deur. Opgetrokken volgens kadaster in 1900 voor Stephanius en Catharina Doorme, respectievelijk woonachtig in Doornik en Oostende. Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën, onder zadeldak. Geschilderde en gedeeltelijk gecementeerde bakstenen lijstgevel op natuurstenen plint.

Eclectisch burgerhuis Villa Neptune

Muscarstraat 22 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Villa Neptune" opgetrokken "ANNO 1901", zie respectievelijk paneel links van deur en cartouche gevelfronton.

Villa Les Bruyères

Muscarstraat 40 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Villa Les Bruyères" opgetrokken "ANNO 1905", zie respectievelijk inscriptie deur-bovendorpel en ronde cartouche in geveltop. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. Het huis wordt gebouwd in opdracht van E. Vandewinckel, bouwkundige uit Oostende.

Villa Madeleine

Muscarstraat 14 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis zogenaamd "Villa Madeleine" volgens inscriptie op deurbovendorpel. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905. Opgetrokken volgens kadaster in 1900 voor Theofiel-Jozef Norrée-Robert, treinwachter uit Oostende.

Villa Marie Colette

Muscarstraat 36 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Villa Marie Colette" opgetrokken "ANNO 1901" zie respectievelijk inscriptie deur-bovendorpel en opschrift in gebogen bekroning.

Villa Michel-Henriette

Muscarstraat 28 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "Villa Michel-Henriette" opgetrokken in 1902, zie respectievelijk inscriptie op deurbovendorpel en datering boven bel-etagevenster. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905.