Hoeve De Polderhoeve: boerenwoning en schuur

Geografisch pakket Zuienkerke

Beschrijving

De hoeve, zogenaamd De Polderhoeve, is beschermd als monument. De bescherming omvat het L-vormig volume van het boerenhuis en het schuurvolume.

Waarden

De Polderhoeve, zijnde het L-vormig volume van het boerenhuis en het schuurvolume, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde een hoeve met grote, losstaande bestanddelen, die zeker teruggaat tot de 17de eeuw;
Als zijnde een hoeve met een uitzonderlijke ligging tegenover kerk en pastorij, op de terp waarop de historische kern van Zuienkerke is ontstaan; deze ligging wijst op de uitzonderlijke ouderdom van de site en het belang en de prestige van de hoeve;
Als zijnde een hoeve die gelegen is midden in de historische dorpskern van Zuienkerke, die in de 10de eeuw is ontstaan op een terp in het polderlandschap.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve die qua typologie een goed voorbeeld is voor de boerderijen in de streek, namelijk een hoeve met losstaande bestanddelen op een oorspronkelijk omwald erf, met een witgeschilderd boerenhuis van het langgestrekte type met geïncorporeerde stallen en opkamer en een groot schuurvolume met geïncorporeerde stallen en wagenhuis;
Als zijnde een hoeve met een in kern 17de-eeuws boerenhuis van het langgestrekte type en haaks daarop een 19de-eeuwse grote schuur. Beide volumes zijn goed bewaard, het boerenhuis werd in de jaren 1990 op een verantwoorde manier gerenoveerd, waardoor het karakter van het gebouw intact is gebleven.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een hoeve met een erg typerende ligging net ten zuiden van de kerk en de pastorij in de dorpskern van Zuienkerke, waardoor dit gebouw sinds eeuwen de structuur en de sfeer van deze woonkern mee bepaalt.

De Polderhoeve

Nieuwe Steenweg 56 (Zuienkerke)
Hoeve met grote, losse bestanddelen, die teruggaat tot de 17de eeuw. Witgekalkte boerenwoning met geïncorporeerde stallen en met opkamer onder dezelfde nok werd in de jaren 1990 gerenoveerd tot woonhuis. Het huidige schuurgebouw is in 1866 gebouwd, in onbeschilderde baksteen met geïncorporeerd wagenhuis en stal met datering en radvormig uilengat. Erf met bakstenen hekpijlers, laag muurtje, tuin en vijver.