Schoeringekapel

Geografisch pakket Zuienkerke

De Schoeringekapel of Bevrijdingskapel is beschermd als monument.

Waarden

De Schoeringe- of Bevrijdingskapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een kapel die werd opgericht in 1946, kort na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog en aldus een blijvende getuige is van deze historische gebeurtenis.

volkskundige waarde

Als zijnde een veldkapel die is opgericht op initiatief van de Boerinnengilde en de parochiepastoor, als dank aan Maria voor haar bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog en aldus een getuige is van de nog steeds levende volksdevotie voor Maria.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een goed herkenbare plek langs de hoofd- en toegangsstraat van het dorp, met een belangrijke betekenis voor de bewoners.

Schoeringekapel

Schoeringstraat (Zuienkerke)
Kapel gebouwd in 1946, ontworpen door architect J. Decoster, met Mariabeeld van de Brugse beeldhouwer Karel Dupon. Rood bakstenen kapel met zadeldak met Vlaamse pannen, natuursteen voor cartouche met bouwdatum in voorpuntgevel en sluitsteen van de deur, versierd met kruis in reliëf en ijzeren kruis op dak.