Hoeve De Teghelrie: boerenwoning, schuur, stallen en bakhuis

Geografisch pakket Zuienkerke

Beschrijving

De hoeve, zogenaamd De Teghelrie, is beschermd als monument. De bescherming omvat de bergschuur, het boerenhuis met aangebouwde stallen en het bakhuis met aangebouwde varkensstallen.

Waarden

De Teghelrie, zijnde de bergschuur, het boerenhuis met aangebouwde stallen en het bakhuis met aangebouwde varkensstallen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

Als zijnde een hoeve met een gaaf bewaarde bergschuur, een type schuur waarvan het dakspant een topvoorbeeld is van de verloren gegane technische bekwaamheden op vlak van houtconstructies in de vorige eeuwen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard voorbeeld van een woonvorm in landelijk gebied, namelijk een grote hoeve in de Vlaamse kustpolders;
Als zijnde een hoeve die door zijn monumentale bergschuur een visuele baken vormt in de omgeving.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een hoeve die een goed voorbeeld is van de hoevetypologie van de streek, zijnde een witgekalkt 17de-eeuws boerenhuis met opkamer onder verhoogde nok en aansluitende stallen, losstaande zomerkeuken en een monumentale bergschuur;
Als zijnde een hoeve die gedomineerd wordt door een 18de-eeuwse bergschuur met gaaf bewaarde kap, wat een type schuur is dat uitsluitend voorkomt in de Noordzeepolders en waarvan er maar enkele voorbeelden meer zijn bewaard;
Als zijnde een hoeve met een geslaagde combinatie van een boerenhuis met grillig gabariet en een monumentale bergschuur.

historische waarde

Als zijnde een site die door zijn benaming verwijst naar een middeleeuwse steenbakkerij die het Brugse Sint-Janshospitaal op deze plaats had opgericht, en waar het later de gelijknamige hoeve heeft opgericht;
Als zijnde een hoeve die behoort tot het historisch patrimonium van de streek, met een geschiedenis die terugreikt tot in de middeleeuwen en een aanduiding van de hoeve op de kaart van P. Pourbus van 1561-1571;
Als zijnde één van de belangrijkste buitenstedelijke eigendommen van het Sint-Janshospitaal, die vanaf haar oprichting eind 12de eeuw, in haar eigen onderhoud voorzag door het uitbouwen van grote hoeves in het Brugse Vrije;
Als zijnde een historische hoeve met goed bewaarde gebouwen die terugreiken tot de 17de-, 18de- en 19de eeuw.

Hoeve De Teghelrie

Vaartstraat 5 (Zuienkerke)
Hoeve voormalig eigendom van het Brugse Sint-Janshospitaal en voor eerst vermeld in 1629-1630. Op de Ferrariskaart 1770-1778 wordt de hoeve aangeduid met drie losse bestanddelen, bergschuur, boerenwoning en stal op een rechthoekig, deels omgracht erf met bomen en drinkput. De boerenwoning is het volume met de oudste kern wellicht 17de-eeuws, onder zadeldak met Vlaamse pannen. De stallen zijn 18de-eeuws.en een begin-19de-eeuwse bakstenen kalverenstal onder half schilddak. Het bakhuis met varkensstallen is eveneens begin-19de-eeuws. De monumentale bergschuur met een inscriptie in een balk van 1735 is op rechthoekige plattegrond, driebeukig en afgedekt met een schilddak, met inrijpoorten voorzien van een reketdeurtje. Verder nog de doorrit, de dorsvloer, de koestal en een overwelfde kelder.