Ramscappelle Road Military Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Sint-Joris
Straat Brugse Steenweg
Locatie Brugse Steenweg zonder nummer (Nieuwpoort)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/38016/712.1
  • OW002843

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Ramscappelle Road Military Cemetery

Brugse Steenweg zonder nummer, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

Het grootste deel van de bijzettingen in perk I werd verricht in juli en augustus 1917, toen de sector Nieuwpoort door het Britse ‘XV Corps’ werd verdedigd. Na de oorlog kwam er een aanzienlijke uitbreiding (meer dan 700 graven) door de ontruiming van andere begraafplaatsen in de omgeving.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Ramscappelle Road Military Cemetery te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Ramscappelle Road Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats ontstaan naar aanleiding van de Britse bezetting van de sector Nieuwpoort in juli - november 1917. Na de oorlog werden meer dan 700 Britse graven toegevoegd uit andere begraafplaatsen in de omgeving. Er werden tijdelijk ook 380 Franse graven uit 1914-1915 geconcentreerd, maar deze werden later door de Franse autoriteiten ontgraven. Nu liggen er 843 doden, waarvan er 28 herdacht worden met een special memorial omdat aangenomen wordt dat ze op deze begraafplaats onder een naamloze grafsteen liggen of omdat hun graf in de omgeving van Nieuwpoort door later oorlogsgeweld vernietigd werd.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door Edwin Lutyens en G. H. Goldsmith. De begraafplaats ligt lager dan het straatniveau en kan betreden worden via een brede trap uit witte natuursteen, uitgewerkt met sierlijke motieven. Het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance liggen op eenzelfde as, evenwijdig met de straat. In de 2 hoeken achteraan staan 2 gelijkaardige paviljoentjes uit breuksteen, met een koepeldak uit rode leien. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, populieren (die onder meer het offerkruis en de toegang markeren) en Zweedse lijsterbessen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.