Ramscappelle Road Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Ramscappelle Road Military Cemetery te Nieuwpoort, is beschermd als monument.

Waarden

Britse militaire begraafplaats Ramscappelle Road Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu historische context en militair-historische waarde:
Begraafplaats ontstaan naar aanleiding van de Britse bezetting van de sector Nieuwpoort in juli - november 1917. Na de oorlog werden meer dan 700 Britse graven toegevoegd uit andere begraafplaatsen in de omgeving. Er werden tijdelijk ook 380 Franse graven uit 1914-1915 geconcentreerd, maar deze werden later door de Franse autoriteiten ontgraven. Nu liggen er 843 doden, waarvan er 28 herdacht worden met een special memorial omdat aangenomen wordt dat ze op deze begraafplaats onder een naamloze grafsteen liggen of omdat hun graf in de omgeving van Nieuwpoort door later oorlogsgeweld vernietigd werd.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door Edwin Lutyens en G. H. Goldsmith. De begraafplaats ligt lager dan het straatniveau en kan betreden worden via een brede trap uit witte natuursteen, uitgewerkt met sierlijke motieven. Het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance liggen op eenzelfde as, evenwijdig met de straat. In de 2 hoeken achteraan staan 2 gelijkaardige paviljoentjes uit breuksteen, met een koepeldak uit rode leien. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken, populieren (die onder meer het offerkruis en de toegang markeren) en Zweedse lijsterbessen.

Brugse Steenweg (Nieuwpoort)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Lutyens en G.H. Goldsmith. De begraafplaats is deels ommuurd, deels met een haag omheind en heeft een open geplaveide toegang met breed uitgewerkte trap, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance', twee schuil- en dienstgebouwtjes uit natuursteen en en rijen witte graftekens. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.