Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartparochie

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en pastorie

De voormalige pastorie is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de sociaal-culturele en artistieke waarden van de pastorie als volgt: “aangezien dit eenvoudig, sober doch stijlvol gebouw representatief is voor de behuizing van een dorpsnotabel in de late 18de- en 19de eeuw.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000465, Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk en pastorij (S.N., 1983).

De pastorij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Oude Molenweg 24 (Zuienkerke)
Voormalige pastorie, te bereiken via een poort in de kerkhofmuur. De eerste vermelding van de priesteragie dateert van 1540. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van circa 1800 onder pannen zadeldak met houten klokkenstoel. Symmetrische lijstgevel van geschilderde baksteen en lagere aanbouw van één bouwlaag met oculus boven kelder. Relatief goed bewaard interieur.