Parochiekerk Sint-Bavo en Machutus

Besluiten

Parochiekerken Sint-Bavo en Machutus, Sint-Bartholomeus en Sint-Michiel en de dorpskommen van Zuienkerke, Meetkerke, Houtave en Nieuwmunster

De parochiekerk Sint-Bavo en Machutus is beschermd als monument.

Waarden

De kerk Sint-Bavo en Machutus is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Als streekeigen voorbeeld van een 17de-eeuwse dorpskerk met oudere kern uit de 13de eeuw, met goed bewaard kerkinterieur en meubilair.

Parochiekerk Sint-Bavo en Machutus met kerkhof

Pastoriestraat 12 (Zuienkerke)
Parochiekerk in gotische stijl, opklimmend tot de 13de en vroege 14de eeuw, maar onderging meerdere verbouwingen en in de loop van de 17de eeuw deels herbouwd in laatgotische stijl. Georiƫnteerde sobere kruiskerk met basilicaal schip en vieringtoren. Verankerde rode baksteenbouw met leien bedaking, aandaken en muurvlechtingen. De kerk wordt omringd door een kerkhof. Rond de kerk bevindt zich een ommegang met vijf kapelletjes.