Monument voor August Beernaert

Besluiten

Monument voor August Beernaert, tramwachthuisje, beeldhouwwerk De Zee en Nationaal Monument voor De Zeelieden

Beschrijving

Het monument voor August Beernaert is beschermd als monument. De bescherming omvat de marmeren buste op haar sokkel, met het achterliggend hekwerk tussen arduinen pijlers en de aansluitende afsluiting met bekronende vazen.

Waarden

De marmeren buste van August Beernaert op sokkel, tegen een achtergrond van een smeedijzeren hekwerk tussen arduinen pijlers, waaraan twee gaslantaarns, met bijhorend het bewaarde gedeelte van de parkafsluiting met bekronende vazen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een statig monument opgericht in 1927 ter ere van de belangrijke Belgische politicus August Beernaert (Oostende, 1829 - Luzern, 1912), dat bestaat uit een geslaagde combinatie van een buste van beeldhouwer Louis Mascré (Brussel, 1871 - Brussel, 1929) met een omkaderend hekwerk naar een ontwerp van architect Max Winders (Antwerpen, 1882 Brussel, 1982) met smeedwerk van kunstsmid Lodewijk Van Boeckel (Lier, 1857 - Lier, 1944).
Als zijnde een marmeren buste van beeldhouwer Louis Mascré, geïnspireerd op een werk van zijn leraar Paul De Vigne, opgesteld tegen een achtergrond van hoogwaardig smeedwerk van de internationaal vermaarde kunstsmid Lodewijk Van Boeckel. Beide werken zijn kwalitatieve en representatieve kunstwerken uit het oeuvre van deze Belgische kunstenaars. Het totaalontwerp gebeurde door architect Max winders, in een typisch voor deze architect hele statige, neoklassieke stijl.

historische waarde

Als zijnde een gedenkteken ter ere van een belangrijk figuur in de Belgische politieke geschiedenis, namelijk August Beernaert (Oostende, 1829 - Luzern, 1912), minister en eerste minister in verschillende regeringen onder Leopold II, die invloed heeft gehad op de toenmalige internationale politiek (onder meer kolonisatie) en tevens de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen in 1909.
Als zijnde een ensemble waarin gaslantaarns zijn verwerkt, de enige overgebleven exemplaren van de stadsgaslantaarns van Oostende van 1843, en daarmee getuigend van een episode in de ontwikkeling van de stad Oostende.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een statig ensemble dat de allure van de badstad Oostende wil onderstrepen, enerzijds door een markante plaats als het Marie-Joséplein van een schitterende aankleding te voorzien en anderzijds door een geboren Oostendenaar, die het tot belangrijk politicus heeft gebracht, te lauweren.

Marie-Joséplein (Oostende)
August Beernaert (Oostende, 1829 - Luzern, 1912) was jurist en een belangrijk katholiek staatsman die in verschillende regeringen onder koning Leopold II minister en eerste minister is geweest. Buste naar ontwerp van beeldhouwer Louis Mascré (Brussel) gedateerd 1927. Geïnspireerd op de August Beernaert-buste van beeldhouwer Paul De Vigne, leraar van Mascré, geplaatst in Brussel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.