Tramwachthuis

Besluiten

Monument voor August Beernaert, tramwachthuisje, beeldhouwwerk De Zee en Nationaal Monument voor De Zeelieden

Het tramhuis te Oostende is beschermd als monument.

Het tramwachthuisje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde één van de weinige bewaarde tramwachthuisjes die eind 19de of begin 20ste eeuw werden opgetrokken langs de kust tramlijn.
Als zijnde een gaaf bewaard, fraai voorbeeld van een type stadsmeubilair dat eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw werd ontworpen in het kielzog van de grote ontwikkelingen in die tijd, in casu de ontwikkeling van het openbaar vervoer en meer bepaald het tramverkeer.
Als zijnde een tramwachthuisje in een stijl geïnspireerd op de cottagestijl, met een beglaasde houten bovenbouw met overstekende luifel, op een onderbouw van geglazuurde baksteen. Deze vormgeving is typisch voor tramwachthuisjes die in die tijd aan de kust werden opgetrokken.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een architecturale getuige van de ontwikkeling van het Oostendse kusttoerisme, waarbij de uitbouw van de tramlijnen een belangrijke schakel was.

historische waarde

Als zijnde een tramwachthuisje opgetrokken in 1909, dat een getuige is van de geschiedenis van het openbaar vervoer langs de kust en meer bepaald van de elektrische tramlijnen in en naar Oostende.

Tramwachthuis

Marie-Joséplein (Oostende)
Tramwachthuisje in cottagestijl, gebouwd in 1909 ter vervanging van een ouder exemplaar. Het tramhuisje is het enige in zijn soort dat nog bewaard is. Kenmerkende vormgeving met een beglaasde houten bovenbouw met overstekende luifel, op een onderbouw van geverniste baksteen.