Brouwerswoning Les Trois Rois

Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat Bruggestraat
Locatie Bruggestraat 43 (Menen)

Bruggestraat 43, Menen (West-Vlaanderen)

* Bruggestraat nr. 43. Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten, beschermd als monument bij M.B. van 9 juni 1995. In oorsprong brouwerswoning volgens bouwplan opgetrokken tussen 1890 en 1896 naar ontwerp van R. Buyck (Brugge). Vroeger deel uitmakend van een groot brouwerijcomplex "Les Trois Rois", één van de grootste in de regio Zuid-West-Vlaanderen, waarvan de eigenlijke brouwerij afgeb

De voormalig brouwerswoning Les Trois Rois te Menen, is beschermd als monument.

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het huis was de zetel van één van de belangrijkste brouwerijen in de regio van Zuid West-Vlaanderen. Het geheel bezit een uitzonderlijke architectuurhistorische waarde als exponent van de neorenaissancestijl in de rijke burgerlijke bouwkunst van rond de eeuwwisseling. Niet alleen de gevelpartij maar vooral de interieurs vormen een rijk en gaaf bewaard geheel, dat getuigt van de verfijnde smaak van de opdrachtgever en het hoge vakmanschap van de interieurdecorateurs. Dit geheel werd na de Eerste Wereldoorlog aangevuld met twee merkwaardige kamers respectievelijk in een pseudo-Byzantijnse en een oriëntaliserende stijl. Door hun exuberante aankleding sluiten ze nauw bij het geheel aan.