Interbellumburgerhuizen en -appartementen met voortuinen

Interbellumarchitectuur

Beschrijving

Het ensemble van interbellumburgerhuizen en -appartementen met voortuinen en afsluitingen is beschermd als monument. De bescherming omvat de panden, achtertuinen en voortuinen met afsluitingen langsheen de Prinsenlaan en aan het begin van de Oude Molenstraat.

Waarden

Het interbellumensemble met voortuintjes en afsluitingen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een representatief exponent van de architecturale invulling van de westelijke stadsuitbreiding te Oostende, ingezet vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw onder impuls van koning Leopold II in het kader van het toen snel groeiend badstadtoerisme en verder gezet tijdens het interbellum. De aanleg van de Prinsenlaan in 1904 kadert in de derde fase van de westwaartse stadsuitleg naar het plan van V. Besme (1899), de persoonlijke raadgever van koning Leopold II en uitgevoerd door architect A. Dujardin, zijnde het gebied tussen de Koninginnelaan ten oosten en de North- en Elisabethlaan ten westen.
Als zijnde een verdere uitbreiding, gerealiseerd in de jaren 1928-1938, van de reeds ten tijde van de Belle Epoque ontwikkelde residentiële woonbuurt in aansluiting bij de Koninginnelaan en vlakbij de zogenaamde 'squares', met name het Prinses Clementina- en het Prinses Stefanieplein.

historische waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaard, kwalitatief interbellumensemble waarin verschillende stijlen binnen de toenmalige architectuur vertegenwoordigd zijn, namelijk enerzijds eclectische panden met inslag van de neo-Lodewijk XVI-stijl, anderzijds panden met art-decogetinte gevels. Voorts ook opstanden aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, voornamelijk aan het zuidelijke laanuiteinde en meestal getypeerd door bakstenen gevel fronten van verzorgd metselwerk.
Als zijnde een ensemble bestaande uit een aaneengesloten huizenrij van burgerhuizen en kleinschalige appartementsgebouwen met voortuintjes daterend uit het interbellum. De typerende voortuintjes zijn een zeldzame vorm van groenvoorziening met duidelijk architectonische functie, veelal voorzien van oorspronkelijke afsluiting meegaand met de stijl van de achterliggende gevel. Het betreft meestal breedhuizen tot vier bouwlagen, sporadisch voorzien van souterrain al dan niet met erin opgenomen garage, met ongelijke travee-indeling onder zadel- of (pseudo-) mansardedak. De brede venstertraveeën worden veelal gemarkeerd door doorgetrokken erkerpartijen, al of niet met zij- en/of bovenbalkons. Er werd een gevarieerd materiaalgebruik aangewend naargelang de beoogde stijl.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaard ensemble dat een goed beeld geeft van de woningbouw door de middenklasse in het interbellum, namelijk enerzijds burgerhuizen als eigen woonst of als opbrengsteigendom, en anderzijds kleinschalige appartementsgebouwen, eveneens in aansluiting bij de democratisering van het kusttoerisme na de Eerste Wereldoorlog.

Is de omvattende bescherming van

Appartementsgebouw

Oude Molenstraat 40, Prinsenlaan 15 (Oostende)
Opvallend appartementsgebouw aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid en met art-decoreminiscenties, opgetrokken volgens kadaster circa 1929, naar ontwerp van architect en toenmalige eigenaar A. Daniëls (Oostende).

Appartementsgebouw

Oude Molenstraat 33, Prinsenlaan 16 (Oostende)
Art-decogetint appartementsgebouwtje met garage aan de Oude Molenstraat, opgetrokken volgens kadaster circa 1936.

Appartementsgebouw

Prinsenlaan 19 (Oostende)
Kleinschalig appartementsgebouwtje aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster circa 1933. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Appartementsgebouw

Prinsenlaan 25 (Oostende)
Appartementsgebouwtje aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster circa 1936.

Appartementsgebouw

Prinsenlaan 36 (Oostende)
Kleinschalig appartementsgebouwtje (gelijkaardig aan nummer 35) met inslag van nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster in 1933. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Appartementsgebouw

Prinsenlaan 21 (Oostende)
Kleinschalig appartementsgebouwtje aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster circa 1938.

Appartementsgebouw

Prinsenlaan 20 (Oostende)
Kleinschalig appartementsgebouw aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster circa 1937. Voortuin beperkt tot vaste afgeronde bloembakken en afgebakend door geblokte bakstenen pijlers waartussen hekken. Deel van interbellumensemble 2-11 en 13-45.

Appartementsgebouw Dageraad

Prinsenlaan 35 (Oostende)
Kleinschalig appartementsgebouwtje met inslag van nieuwe zakelijkheid "DAGERAAD" zie opschrift boven deur, opgetrokken volgens kadaster in 1932, loods (Oostende). Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Prinsenlaan 2 (Oostende)
Art-decogetint burgerhuis, opgetrokken volgens kadaster circa 1929 door toenmalige eigenaar C. Smalle. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Prinsenlaan 13 (Oostende)
Burgerhuis met art-deco-inslag opgetrokken volgens kadaster circa 1929. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45, beschermd als monument. Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring en ijzeren hek tussen pijlers; dubbel ijzeren toegangshek.

Prinsenlaan 32 (Oostende)
Burgerhuis met inslag van nieuwe zakelijkheid, gesigneerd architect M. Dinnewet (Brugge) in plint, opgetrokken volgens kadaster in 1933; het jaar erop wordt het huis uitgebreid achteraan. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45, beschermd als monument.

Prinsenlaan 33 (Oostende)
Burgerhuis met inslag van nieuwe zakelijkheid, gesigneerd architect M. Dinnewet (Brugge) in plint, opgetrokken volgens kadaster in 1933.

Prinsenlaan 34 (Oostende)
 Burgerhuis met inslag van nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster in 1933 als eigen woning en naar ontwerp van architect M. Dinnewet (Brugge). Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45, beschermd als monument. Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring en haag.

Prinsenlaan 42 (Oostende)
Burgerhuis met inslag van nieuwe zakelijkheid en modernistische stijl, gesigneerd "A.V. FOBERT ARCHITECTE" (Oostende), opgetrokken volgens kadaster in 1935. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45, beschermd als monument.

Prinsenlaan 31 (Oostende)
Burgerhuis aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster in 1933; het jaar erop wordt het huis uitgebreid achteraan.

Prinsenlaan 37 (Oostende)
Burgerhuis met inslag van nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster in 1933. Enkelhuis met souterrain waarin opgenomen garage, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak, met een monolithische gevel van witgeschilderde baksteen en witte simili.

Prinsenlaan 45 (Oostende)
Burgerhuis met inslag van art-decostijl en nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster circa 1937 door Gustave Verborh-Sennaeve, handelaar te Oostende.

Burgerhuis Heidi

Prinsenlaan 43 (Oostende)
Burgerhuis met inslag van nieuwe zakelijkheid "HEIDI", opgetrokken volgens kadaster in 1936. Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring en fraai ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers. Enkelhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën.

Burgerhuis Huize Lentelust

Prinsenlaan 39 (Oostende)
Burgerhuis met invloed van nieuwe zakelijkheid zogenaamd "HUIZE LENTELUST", opgetrokken volgens kadaster in 1933. Enkelhuis met souterrain waarin opgenomen garage, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).

Burgerhuis in art-decostijl Suomi

Prinsenlaan 29 (Oostende)
Burgerhuis in art-decostijl "SUOMI", zie opschrift van borstwering, gesigneerd aannemer G. Deman (Oostende) links van het portaal, opgetrokken volgens kadaster in 1932. Deels verhard voortuintje met gecementeerde lage ommuring en geometrisch uitgewerkt ijzeren hekken tussen pijlers.

Burgerhuis Shamrock

Prinsenlaan 8 (Oostende)
Burgerhuis met neo-Lodewijk XVI-inslag "SHAMROCK", zie opschrift boven deur. Opgetrokken volgens kadaster circa 1929. Enkelhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder geknikt zadeldak (leien/mechanische pannen).

Burgerhuis Villa Arthur

Prinsenlaan 17 (Oostende)
Burgerhuis met art-deco-inslag "VILLA ARTHUR" zie typische belettering in paneel boven deur. Opgetrokken volgens kadaster circa 1936. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45, beschermd als monument. Deels verhard voortuintje met lage deels gecementeerde bakstenen ommuring en fraai gestileerd ijzeren hek tussen pijlers; dubbel ijzeren toegangshek.

Burgerhuis Villa Hora

Prinsenlaan 5 (Oostende)
Art-decogetint burgerhuis "VILLA HORA", zie opschrift boven deur, opgetrokken volgens kadaster circa 1929. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45. Enkelhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (leien). Gecementeerde en geschilderde lijstgevel met verzorgde bakstenen fries in streks metselverband onder gootlijst.

Burgerhuis Villa Sylvie

Prinsenlaan 26 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "VILLA SYLVIE" zie inscriptie boven deur, opgetrokken circa 1929; thans gerenoveerd. Deels verhard voortuintje. Enkelhuis met souterrain waarin opgenomen (nieuwe) garage, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).

Eclectisch burgerhuis

Prinsenlaan 11 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis met neo-Lodewijk XVI-inslag (gelijkaardig aan nummer 13), opgetrokken volgens kadaster circa 1929, gesigneerd "ALFRED DANNEEL ARCHITECT" (Oostende) rechts onder de erker. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Prinsenlaan 14 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis met neo-Lodewijk XVI-inslag (gelijkaardig aan nummer 11, eventueel naar ontwerp van zelfde architect), opgetrokken volgens kadaster circa 1929. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45. Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring. Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder pseudo-mansardedak (leien/mechanische pannen).

Prinsenlaan 27 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis met neo-Lodewijk XVI-inslag, opgetrokken circa 1930. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45, beschermd als monument. Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring met ijzeren leuning tussen pijlers; ijzeren toegangshek.

Prinsenlaan 41 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis met inscriptie "C.H.V. VENLO KESSEl", opgetrokken volgens kadaster in 1933. Deels verhard voortuintje met lage gecementeerde bakstenen ommuring en ijzeren hekken tussen pijlers; dubbel ijzeren toegangshek.

Prinsenlaan 28 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis opgetrokken circa 1933. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45, beschermd als monument. Voortuin grotendeels verdwenen door inbreng garage. Enkelhuis met souterrain waarin opgenomen garage, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak.

Prinsenlaan 38 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis met invloed van art-decostijl en nieuwe zakelijkheid, opgetrokken volgens kadaster in 1933. In 1955 wordt de tuinmuur aangepast en verdwijnt de voortuin door inbreng van een garage in opdracht van de eigenaar J. Gobin, eveneens ingenieur te Oostende.

Eclectisch burgerhuis L'Escale

Prinsenlaan 24 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis "L’ESCALE" zie opschrift boven deur, gedateerd 1930 onder de kroonlijst en gesigneerd "A. DUJARDIN ARCHITECTE" (Luik) en " A. GELDHOF E/V ENTREPRENEUR" (Oostende) in de plint. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Eclectisch burgerhuis Repos

Prinsenlaan 23 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis met art-deco-inslag, in plint gesigneerd "A. GELDHOF E/V ENTREPRENEUR", opgetrokken circa 1929. Enkelhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak. Lijstgevel van baksteen met verwerking van simili onder meer in erker, voor omlijstingen en sierband.

Eclectisch burgerhuis van 1905

Prinsenlaan 44 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis met inslag van art-decostijl en nieuwe zakelijkheid, opgetrokken "ANNO 1935", zie datering in vensterboogveld.

Huis Tabora

Prinsenlaan 40 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis zogenaamd "TABORA", zie opschrift in driehoekig fronton, opgetrokken volgens kadaster in 1933.

Kleinschalig appartementsgebouw

Prinsenlaan 30 (Oostende)
Kleinschalig appartementsgebouw aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, gesigneerd architect M. Colombie (Oostende) en aannemer M. Gobin op tuinmuur. Opgetrokken volgens kadaster in 1933. In 2004 verbouwingswerken aan souterrain. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45.

Samenstel van burgerhuizen

Prinsenlaan 3-4 (Oostende)
Eclectisch samenstel met onder meer inslag van de neo-Lodewijk XVI-stijl, nummer 4 zogenaamd "LES ROSES", zie opschrift boven deur. Opgetrokken volgens kadaster circa 1929. Nummer 4 krijgt in 1945 een uitbreiding achteraan (zijde Moerasstraat). Deels verharde voortuintjes met lage gecementeerde ommuring; nummer 3 met dubbel ijzeren toegangshek.

Villa Georgette

Prinsenlaan 7 (Oostende)
Burgerhuis in art-decostijl. Opgetrokken volgens kadaster circa 1929. In 1939 wordt een klein bijgebouw (garage) opgetrokken aan de kant van de Moerasstraat. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45. Enkelhuis met souterrain, twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder mansardedak (leien/mechanische pannen).

Villa Harbour

Prinsenlaan 6 (Oostende)
Burgerhuis met lichte art-deco-inslag "VILLA HARBOUR", zie opschrift boven deur, opgetrokken volgens kadaster circa 1929. Deel van interbellumensemble nummers 2-11 en 13-45. Enkelhuis van drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen).

Villa L'Aurore

Prinsenlaan 10 (Oostende)
Neorococogetint burgerhuis "VILLA L’AURORE", zie inscriptie boven deur. Opgetrokken volgens kadaster circa 1929 door U. Thieren. Deels verhard voortuintje met lage bakstenen ommuring en uitgewerkt gietijzeren hekken tussen pijlers. Dubbel ijzeren toegangshek. Breedhuis van twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder pseudo-mansardedak (mechanische pannen, leien).

Villa Marie-José, Aline

Prinsenlaan 9 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis zogenaamd "VILLA MARIE-JOSÉ, ALINE", zie inscriptie casement boven deur. Opgetrokken volgens kadaster circa 1929. In 2004 verbouwingswerken in interieur en aan de achterbouw zijde Moerasstraat.

Villa Simone

Prinsenlaan 18 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis met reminiscenties naar neo-Lodewijk XVI- en art-decostijl,  "VILLA SIMONE" zie opschrift borstwering erker. Opgetrokken in 1930 zie datering in gebogen fronton.

Villa Stéphanie

Prinsenlaan 22 (Oostende)
Eclectisch burgerhuis met reminiscenties naar neo-Lodewijk XVI- en art-decostijl, "VILLA STÉPHANIE", zie opschrift cartouche boven deur. Opgetrokken in 1930, zie datering cartouche in borstwering van erker.