Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Parochiekerken Sint-Bavo en Machutus, Sint-Bartholomeus en Sint-Michiel en de dorpskommen van Zuienkerke, Meetkerke, Houtave en Nieuwmunster
definitieve beschermingsbesluiten: 19-01-1993 ID: 2468
Nieuwe Steenweg 56 (Zuienkerke)
Hoeve met grote, losse bestanddelen, die teruggaat tot de 17de eeuw. Witgekalkte boerenwoning met geïncorporeerde stallen en met opkamer onder dezelfde nok werd in de jaren 1990 gerenoveerd tot woonhuis. Het huidige schuurgebouw is in 1866 gebouwd, in onbeschilderde baksteen met geïncorporeerd wagenhuis en stal met datering en radvormig uilengat. Erf met bakstenen hekpijlers, laag muurtje, tuin en vijver.
Nieuwe Steenweg 52 (Zuienkerke)
Lage dorpswoning onder pannen zadeldak met verzorgde gootlijst en met beluikte vensters. Rechts, resterend deel van een bakstenen schuur, afgelijnd met muizentandfries.
Nieuwe Steenweg 39 (Zuienkerke)
Hoeve van het langgestrekte type gelegen op een hoger, omwald terrein. Historische hoeve met een erg typerende ligging net ten noorden van de kerk en de pastorie.
Kerkstraat (Zuienkerke)
Aan de kruising van Nieuwe Steenweg en Kerkstraat in Zuienkerke staat een opgaande Hollandse linde (Tilia europaea). Deze boom staat achter een bakstenen muur op de begraafplaats en is aangeplant ter herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De linde heeft een omtrek van 291 cm en totale hoogte van 21 m.
Nieuwe Steenweg (Zuienkerke)
De toekenning van het parochiaal statuut aan Zuienkerke dateert vermoedelijk uit de 10de eeuw. De huidige kerk onderging een algemene restauratie in 2000 en is omringd door een ommuurd kerkhof. Het verankerde bakstenen gebouw met leien bedaking heeft een driebeukig schip en westtoren. Het noordelijk zijkoor is 13de-eeuws, de westtoren laatromaans, de benedenkerk 13de-eeuws en er zijn sporen van 15de-eeuwse spitsboogvensters. Interieur met houten tongewelven en marmeren vloertegels. Mobilair voornamelijk in barok- en rococostijl.
Nieuwe Steenweg 41 (Zuienkerke)
De huidige pastorie is heropgebouwd circa 1956 naar ontwerp van architect M. Haegebaert. Het is een grote, witgeschilderde villa onder rode pannen daken in zogenaamde Vlaamse hoevestijl met bijhorende garage. In de 16de eeuw stond er op deze plaats al een pastorie.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Dorpskom Zuienkerke: centraal deel [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13959 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.