Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Beschermd monument van 27-05-2005 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Menen
Deelgemeente Menen
Straat Guido Gezellelaan
Locatie Guido Gezellelaan 124 (Menen)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34027/700.1
  • OW002573

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Guido Gezellelaan 124, Menen (West-Vlaanderen)

Guido Gezellellan nr. +122. Parochiekerk Sint-Jan de Doper. Georiënteerde parochiekerk naar ontwerp van de Brugse architect J. Lantsoght. De kerk werd gebouwd van 1961 tot 1964 en is een variante op de O.-L.-Vrouw-ter-Duinenkerk te Koksijde. De kerk geldt als een belangrijk voorbeeld van hoe na de Tweede Wereldoorlog gezocht werd naar een uitgesproken nieuwe vormgeving en een andere plan

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Sint-Jan de Doperkerk te Menen, is beschermd als monument.

Waarden

Sint-Jan de Doperkerk, naar ontwerp van J. Lantsoght, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

De interieurelementen die integrerend deel uitmaken van het ontwerp en die vervaardigd werden door verschillende belangrijke eigentijdse kunstenaars.
- Sint-Jan de Doper van M. Witdouck;
- Het hoofdaltaar en zijaltaar van witte travertijn;
- De glasramen vermoedelijk ontworpen door de Luxemburgers J. Lefèvre en F. Kinnen en uitgevoerd door R. Vandeweghe (St. -Andries). De glasramen van het portaal werden ontworpen door Nevens en uitgevoerd door Delodder;
- Vier biechtstoelen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een kerk ontworpen door de Brugse architect Jozef Lantsoght. De kerk wordt beschouwd als één van de beste realisaties van de architect. Het gebouw wordt gekenmerkt door een plattegrond die de traditionele verdeling van het kerkgebouw verzoent met de eisen van de liturgische viering. Het koor wordt duidelijk gescheiden van de gelovigen, die toch zo dicht mogelijk bij het altaar worden gebracht.
Typerend en vernieuwend is de plastische plattegrond, die zich in een monumentale opstand uitwerkt, en het materiaalgebruik namelijk een constructie van staal, beton en betonglas. Het betonskelet is bekleed met witte baksteen en de metalen dakkap bekleed met blauwgeglazuurde tegels.
Als zijnde een kerk die reeds vermeld wordt in de eigentijdse architectuur als belangrijke realisatie binnen de zoektocht naar een nieuwe kerkarchitectuur.
De architect besteedde veel aandacht aan de integratie van kunstwerken. De glasramen werden vermoedelijk ontworpen door de Luxemburgers J. Lefèvre en F. Kinnen en uitgevoerd door R. Vandeweghe (Sint-Andries). De beelden werden ontworpen door M. Witdouck.

sociaal-culturele waarde

Het bedehuis is een voorbeeld van hoe na de Tweede Wereldoorlog gezocht wordt naar een uitgesproken nieuwe vormgeving en een andere planopbouw voor kerken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.